Predsjednik Sindikata ZIKS-a odgovorio Udruženju sudija: Kako da se branimo, a da ne tučemo?

Službenici Zavoda danima protestuju ispred zgrade suda u Danilovgradu, u kom pred Keković desetak spuških čuvara odgovara za mučenje i zlostavljanje osuđenika
217 pregleda 6 komentar(a)
Predrag Spasojević, Foto: Vesko Belojević, Vesko Belojević
Predrag Spasojević, Foto: Vesko Belojević, Vesko Belojević
Ažurirano: 12.03.2018. 20:16h

Predsjednik Sindikalne organizacije Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija Predrag Spasojević tražio je od Udruženja sudija (US) da ih nauče kako da primijene sredstva prinude kada su napadnuti, a da ne nanesu osuđenicima povrede.

Tražio je od njih da im dozvole da štite svoje kolege, kao što je US stao u zaštitu sutkinje danilovgradskog Osnovnog suda Sonje Keković.

Spasojević je reagovao na saopštenje predsjednice US Hasnije Simonović, koja mu je poručila da neprimjerenim izjavama navodi javnost na pogrešan zaključak o povezanosti tužilaštva i sudstva sa kriminalnim strukturama.

Službenici Zavoda danima protestuju ispred zgrade suda u Danilovgradu, u kom pred Keković desetak spuških čuvara odgovara za mučenje i zlostavljanje osuđenika.

Spasojević je kazao da je razlog njihovog okupljanja da se zaštiti načelo nepristrasnosti, nezavisnosti i ugleda sudijske funkcije:

“Nosioci pravosudnih funkcija su i tužilac koga ovih dana privode na saslušanje, sudija optužen za korupciju... što će reći da i u najkvalitetnijem žitu ima kukolja, odnosno i nosioci pravosudnih funkcija su ljudi sa svim svojim vrlinama i manama, a kada to sve premažemo pomadom nažalost javnost dobija iskrivljenu sliku stanja u pravosuđu”.

Dodao je da i oni žele nezavisno pravosuđe i da zato protesuju protiv rada Keković:

“Zašto ste vi prvi zaključak izveli da je neko povezivao kriminalne strukture sa pravosudnim funkcijama, ne znam, kada sam jasno rekao da ovakav odnos tužilaštva i postupajuće sudije u ZIKS-u najviše odgovara kriminalnim grupama”.

Spasojević tvrdi da broj prekršaja zatvorenika raste proporcionalno broju podizanja optužnica protiv zaposlenih i da se dovodi u pitanje bezbjednost svih zaposlenih u ZIKS-u i sama svrha kazne zatvora.

“Zatvor postaje jedna vrsta akademije za kriminalce u kojoj će oni svojim neformalnim sistemom preuzeti kontrolu unutrašnjeg upravljanja. Sada oni znaju da imaju punu podršku tužilaca i sudija za podsticanje nediscipline u zatvoru”.

Bonus video: