Žene su spremnije donirati bubreg svom mužu, nego muškarci njima

Ako nema kontraindikacija, doniranje bubrega ne predstavlja rizik za zdravlje pojedinca
6 komentar(a)
Transplantacija bubrega, Foto: Savo Prelević
Transplantacija bubrega, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.03.2018. 08:31h

Žene su velikodušnije od muškaraca kada je u pitanju donacija bubrega među supružnicima s obzirom na činjenicu da su taj organ spremne da doniraju suprugu pet do šest pute češće od njih, pokazuje istraživanje međunarodnih udruženjanefrologa.

Čak 36 odsto kompatibilnih supruga i samo 6,5 odsto kompatibilnih muških supružnika donira bubreg onom drugom, podaci su Eurotransplanta, organizacije koja prati i koordinira transplantaciju organa u devet evropskih zemalja.

Brojke su rezultat istraživanja objavljenog 2016. u časopisu Visceral Medicine. U njemu se iznose i procjene po kojima su gotovo dvije trećine primalaca transplantiranog bubrega muškarci, a dvije trećine donatora su žene, prenosi 24sata.hr.

"Teško je navesti specifičan razlog snažnijeg odaziva žena na doniranje bubrega. Vjerujemo da su žene motivisanije jer je kod njih altruizam izraženiji, kao i želja za pomaganjem članu uže obitelji da preživi", kazala je nekadašnja predsjednica Međunarodnog udruženja nefrologa, Kanađanka Adira Levin.

Ako nema kontraindikacija, doniranje bubrega ne predstavlja rizik za zdravlje pojedinca.

Nedavno je Nikšićanka Tatjana Vukićević donirala bubreg svom dvadesetpetogodišnjem komšiji Nikoli Mijuškoviću >>>

Bonus video: