Tužilac Radonjić pod istragom

Pripadnici Specijalnog policijskog tima uhapsili Aleksandra Đurapčevića, njegovu suprugu Aleksandru i Nikolu Pajovića
292 pregleda 5 komentar(a)
Grujo Pajović, Foto: Savo Prelević
Grujo Pajović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.03.2018. 09:50h

Viši državni tužilac u Podgorici Grujo Radonjić, saslušan je juče u prostorijama Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO), u svojstvu građanina, u sklopu provjera sumnji da je počinjeno krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i zelenašenje.

Pripadnici SPO juče su nakon saslušanja zbog sumnji da su počinili ta djela uhapsili Aleksandra Đurapčevića, njegovu suprugu Aleksandru i Nikolu Pajovića, rečeno je nezvanično "Vijestima".

Tužioca Radonjića i troje uhapšenih saslušaće danas specijalni državni tužilac Saša Čađenović.

Pripadnici SPO juče su, po Čađenovićevom nalogu, pretresli stanove i kuće Radonjića, Pajovića i bračnog para Đurapčević.

Akcija SPO sprovodi se u okviru istrage protiv više organizovanih kriminalnih grupa i pojedinaca koji se bave zelenašenjem, u okviru koje su provjeravali i tužioca Radonjića.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, sumnja se da se tužilac Radonjić duži niz godina bavi zelenašenjem. On je krajem januara rekao “Vijestima” da to nije istina.

“Netačni su navodi iz vaših izvora da se bavim zelenašenjem, jer kao takav ne bih mogao obavljati tužilačku funkciju”, odgovorio je Radonjić tada na pitanje “Vijesti” da li je zelenaš.

Njegov telefon sinoć je bio isključen.

Nakon što su “Vijesti” u januaru objavile da je tužilac Radonjić pod lupom tužilaštva zbog zelenašenja, on je “Vijestima” poslao obavještenje u kom je napisao da je taj tekst “neistinit”.

“Odmah po saznanju za ovakav tekst, s obzirom na to da sam javni funkcioner i da ovakav tekst nanosi štetu mojem ugledu, kao i ugledu organa u kojem sam zapošljen i funkcije koju obavljam, otišao sam kod nadležnog dežurnog tužioca u Specijalnom držav n o m tužilaštvu i stavio se na raspolaganje ovom tužilaštvu. Iz obavještenja dobijenog od strane dežurnog tužioca nesporno je utvrđeno da do dana 26. 01. 2018. godine nije pokrenut nikakav postupak protiv mene za bilo koje krivično djelo, pa je vaš tekst 'da tužilaštvo istražuje kolegu' neistinit”, napisao je tada Radonjić.

Na dodatno pitanje “Vijesti”, zašto se obratio Specijalnom tužilaštvu, kada je za krivično djelo zelenašenje nadležano Osnovno državno tužilaštvo, on je odgovorio da je provjerio i kod njih, ali da mu je rečeno i tamo da ga ne istražuju.

Radonjić je nedavno pokrenuo parnični postupak protiv svoje navodne žrtve, Danila Pejovića, optužujujući ga da mu duguje 30 hiljada eura.

“Pokrenuo sam parnični postupak za naknadu štete, protiv Pejović Danila i njegovog preduzeca DOO "Montenegro prevoz", za iznos od 30 hiljada eura, koje sam mu pozajmio kao dugogodišnjem prijatelju, bez kamate, za šta postoje dokazi u predmetu koji se vodi kod nadležnog suda”, kazao je Radonjić tada.

Pejović je na sudu kazao da mu ne duguje ništa jer mu je taj novac, sa zelenaškom kamatom, vratio nekoliko puta. On je rekao da je novac pozajmio pred svjedokom.

“Bio je prisutan Đurapčević. U 90 odsto slučajeva Đurapčević je bio prisutan i kad sam mu isplaćivao kamatu svakog 25. u mjesecu. Dogovor je bio da mu ja svakog 25. u mjesecu donosim hiljadu eura, a to je uključivalo i glavni dug i kamatu, kao kod banke. Ne mogu da se sjetim kolika je bila kamata. Ta otplata je trajala godinama”, kazao je Pejović.

Prije te pozajmice, kazao je, od Radonjića nikad nije uzimao novac.

"Prilikom pozajmljivanja novca ja sam sačinjavao potvrdu i svake sljedeće godine potpisivao sam novu i onu od prethodne godine vraćao Radonjiću. Te potvrde je on sačinjavao u dva primjerka, jedan za mene, jedan za njega. Jedno vrijeme smo tu potvrdu potpisivali nas trojica, Radonjić, Đurapčević i ja. Ali se Radonjić kasnije predomislio i izbacio njega sa potvrde da se on ne potpisuje, samo nas dvojica. Svake godine kad bi napravio novu potvrdu, ja sam morao svoj primjerak od prošle godine da mu vratim”, ispričao je Pejović u sudnici.

Pejović je u sudnici kazao i da mu je Radonjić, prije nego što ga je tužio, ponudio da potpiše novu potvrdu kao poravnanje da mu je dužan samo 30 hiljada, bez kamate. Pejović je kazao da nije na to pristao jer mu je novac već vratio i da mu je Radonjiić prijetio.

"Otvoreno mi je zaprijetio. Rekao mi je da danas za male pare, s obzirom da je on u komunikaciji sa dosta kriminalaca, može da se angažuje i da se neko i prebije, a ko zna još što da se uradi i da je bolje da prihvatim ovaj dogovor. Rekao mi je znaš li ti koliko ja potvrda imam, mogu da te utužim za svaku potvrdu po 30 hiljada”, kazao je Pejović.

Na ročištu u Osnovnom sudu u Podgorici 13. februara Pejović je rekao da mu je tužilac Radonjić godinama “završavao” u sudu da presude budu u njegovu korist i da mu je za to davao novac.

Pejović je rekao “Vijestima” da je za te usluge tužiocu navodno plaćao po 500 i po 1000 eura.

Pejović je u sudnici rekao da ga je sa Radonjićem upoznao Đurapčević, koji mu ga je predstavio kao mnogo moćnog čovjeka.

Policajac javljao tužiocu ko dolazi u Specijalno odjeljenje

Pripadnici SPO utvrđuju i krivičnu odgovornost policajca Igora Živkovića koji radi na njihovoj prijavnici u zgradi Limenka.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, Živković je javljao Radonjiću ko dolazi u prostorije SPO. Oni sada istražuju da li je Živković i neke druge kriminalce obavještavo o aktivnostima pripadnika SPO.

Tužilaštvo će odlučno protiv svih

“Rukovoditeljka i državni tužioci u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici opredijeljeni su za odlučnu borbu protiv svih oblika kriminala, u odnosu na sve, a posebno one kojima je povjerena uloga krivičnog gonjenja izvršilaca krivičnih djela”, saopšteno je juče iz tog Višeg državnog tužilaštva, kojim rukovodi Vesna Jovićević.

Oni su juče, piše u saopštenju, imali sjednicu državnih tužilaca “povodom radnji koje je Specijalno državno tužilaštvo preduzelo prema Gruju Radonjiću”.

Bonus video: