Britanski naučnici prave lijek za karcinom prostate

Naučnici su u laboratoriji pokazali kako lijek djeluje i sada počinju sa trogodišnjim eksperimentom na miševima, nakon čega se nadaju da će vakcina biti spremna za ljude
68 pregleda 0 komentar(a)
doktor, ljekar, Foto: Shutterstock
doktor, ljekar, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.03.2018. 14:14h

Britanski naučnici sa Univerziteta "Kvin" u Belfastu prave lijek koji podstiče imuni sistem da otkrije ćelije karcinoma i uništi ih, što bi moglo da pomogne u liječenju tumora prostate.

Istraživanje je u ranoj fazi, ali naučnici vjeruju da će pronalazak moći da koriste za vakcinisanje mladih muškaraca protiv karcinoma prostate.

Možda će biti korišćen i kao tretman za muškarce koji već imaju karcinom, jer će tijelu omogućiti da uništava ćelije raka.

Nova vakcina koristiće ribonukleinsku kiselinu (RNK), genetskog nosioca poruke koji "uči" imuni sistem da prepozna ćelije karcinoma prostate i eliminiše ih.

Naučnici su u laboratoriji pokazali kako lijek djeluje i sada počinju sa trogodišnjim eksperimentom na miševima, nakon čega se nadaju da će vakcina biti spremna za ljude.

RNK se već nekoliko godina testira na karcinomu prostate, ali su naučnici pokušavali da pronađu način kako da je "isporuče" imunom sistemu, prenose naučni portali, prenose Nezavisne.

Bonus video: