"Odlaskom Kneževića u zatvor DF bi trpio političku i materijalnu štetu"

"Pošto se DNP CG i DF finansiraju isljučivo iz državnog i budžeta lokalnih samouprava shodno broju ostvarenih poslaničkih i odborničkih mandata, jasno je da bi boravak Milana Kneževića u ZIKS-u do završetka ovih izbornih procesa negativno uticao na rezultat političkih i lokalnih izbora", piše u žalbi
116 pregleda 36 komentar(a)
Milan Knežević, Foto: Boris Pejović
Milan Knežević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.03.2018. 18:03h

Funkcioner Demokratskog fronta Milan Knežević, dostavio je predsjedniku podgoričkog Višeg suda Borisu Saviću žalbu na rješenje Osnovnog suda, kojim je u ponedjeljak odbijen njegov zahtjev da mu se odgodi izdržavanje četvoromjesečne zatvorske kazne zbog napada na policajca.

Kao ključni razlog za žalbu navedena je šteta koju bi Knežević, kao predsjednik DNP-a i jedan od funkcionera DF-a, navodno trpio u susret predstojećim izborima.

Televizija Vijesti imala je uvid u Kneževićevu žalbu, u kojoj je njegova advokatica Andrijana Razic obrazložila zbog čega on u ovom trenutku ne može da izdržava zatvorsku kaznu. Razlog više nije povrijeđeno rame.

"Odlaskom Milana Kneževića na odsluženje zatvorske kazne u vremenu trajanja izbornih procesa za predsjedničke i lokalne izbore DNP CG i Demokratski front nesporno bi pretrpjeli značajnu i nenadoknadivu političku i materijalnu štetu", navodi se u žalbi.

Materijalna, ali i politička šteta je kao razlog navedena i kada je odgađanje zatvorske kazne Knežević tražio od predsjednika podgoričkog Osnovnog suda Milana Radovića. Žalba je odbijena, jer je sud smatrao da to što osuđeni treba da sprovodi političke aktivnosti, ne navodi na zaključak da će njegovo izdržavanje kazne prouzrokovati štetne posljedice. Kneževićeva advokatica u žalbi Višem sudu zato detaljno obrazlaže na koji bi način Kneževćc trpio štetu.

"Pošto se DNP CG i DF finansiraju isljučivo iz državnog i budžeta lokalnih samouprava shodno broju ostvarenih poslaničkih i odborničkih mandata, jasno je da bi boravak Milana Kneževića u ZIKS-u do završetka ovih izbornih procesa negativno uticao na rezultat političkih i lokalnih izbora. Osim što bi DNP CG i DF bili politički oslabljeni, taj vid uticaja na rezultat bi se mogao odraziti na smanjenje broja glasova predsjedničkom kandidatu kog eventualno bude predložio DF, a samim tim i smanjenje podrške na lokalnim izborima u trinaest opština izražene kroz smanjenje broja odborničkih mandata. Jasno je da bi na taj način osim političke bila nanesena i značajna materijalna šteta usljed čega bi bila dovedena u pitanje i egzistencija svih zaposlenih lica u ovom političkom subjektu", piše i žalbi

Da li će predsjednik Višeg suda Boris Savić usvojiti ili odbaciti Kneževićevu zalbu biće poznato početkom naredne nedjelje.

Milan Knežević se sam svakako neće prijaviti zatvorskom referentu, veće će, kako je to više puta poručio, policija morati da ga privede.

Bonus video: