VIŠE TUŽILAŠTVO PREDALO PREDMET SPECIJALNOM

Kod Katnića napad na Ambasadu SAD

“Vijesti” nezvanično saznaju da su u tužilaštvu posebno fokusirani da utvrde da li je Jauković imao pomagače ili podsterkače
183 pregleda 11 komentar(a)
Ambasada SAD, Foto: Boris Pejović
Ambasada SAD, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.04.2019. 23:46h

Više državno tužilaštvo u Podgorici dostavilo je predmet o bombaškom napadu, a potom samoubistvu Dalibora Jaukovića (43), Specijalnom državnom tužilaštvu, saopšteno je “Vijestima” iz ta dva tužilaštva.  

“U vezi pitanja koja se odnose na događaj kod Ambasade SAD u Podgorici, obavještavam vas da je Specijalnom državnom tužilaštvu, od strane Višeg državnog tužilaštva, dostavljen predmet na ocjenu, radi utvrđivanja da li u radnjama nekog lica postoje elementi bića krivičnih djela za koje je nadležno da postupa Specijalno državno tužilaštvo”, saopšteno je “Vijestima” iz Specijalnog tužilaštva. 

Iz Višeg tužilaštva su kazali da su predmet,   “nakon sprovedenih određenih mjera i radnji”, dostavili na nadležnost Specijalnom državnom tužilaštvu.  

“Vijesti” nezvanično saznaju da su u tužilaštvu posebno fokusirani da utvrde  da li je Jauković imao pomagače ili podsterkače. 

Dosadašnja istraga crnogorskog tužilaštva i policije nije pokazala da je Jauković  22. februara bombom napao američku ambasadu kao član neke za to formirane organizacije, rečeno je nezvanično “Vijestima” prošle sedmice iz tužilaštva i službi bezbjednosti. 

Isti izvori su rekli da se sa velikom sigurnošću može reći da je Jauković djelovao sam, ali da će istraga koja je u toku pokazati da li ga je neko na takav čin podstrekavao i na bilo koji način mu pomogao. 

Jauković je u dvorište ambasade bacio bombu M75 sa udaljenosti od pet-šest metara. Bomba nije nikoga od zaposlenih u ambasadi povrijedila, niti je napravila veću štetu u dvorištu. Nakon toga je  prešao ulicu i na poljani preko puta ambasade aktivirao drugu bombu i ubio se.

Jauković, učesnik rata na Kosovu 1999, bacio je bombu na ambasadu SAD u Podgorici tačno deset godina nakon što je zapaljena američka ambasada u Beogradu 2008. godine, neposredno poslije proglašenja nezavisnosti Kosova, a zatim drugom bombom sebi oduzeo život.

Policija je pretresom stana u kojem je Jauković živio sa majkom i bratom pronašla njegovo pismo u kojem se on, između ostalog, izvinio svima koji ga cijene. 

U tom pismu, koje je sada predmet vještačenja, napisao je i da neće biti “prevarant”. 

Cijelo pismo je konfuzno napisano i u njemu on piše da se protivi ulasku Crne Gore u NATO, koliko je ogorčen zbog toga i da će njegov napad na ambasadu biti njegov odgovor na bombardovanje Jugoslavije 1999.godine.

Baković je pogrešno informisao javnost o nalazu DNK Jaukovića

Jaukovićev identitet je, nekoliko sati nakon što je izvršio samoubistvo,  potvrdio njegov brat, a ne analiza DNK, kako je to na pres konferenciji istog dana kada se dogodio napad saopštio šef kriminalističke policije Enis Baković.

Sagovornici  “Vijesti” koji se bave tom vrstom analiza  tvrde da je  vrijeme koje je potrebno da se uradi DNK nalaz najmanje  48 sati. 

“I to samo ako se uzorak za analizu uzima iz tjelesnih tečnosti, što se u crnogorskom Forenzičkom centru ne radi”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

“Vijestima” iz policije nijesu odgovorili na pitanja, koja su im poslata dan nakon napada, kada su  Forenzičkom centru predati uzorci potrebni za DNK analizu  pokojnog Jaukovića, ko je poslao zahtjev za DNK analizu i po čijem nalogu je ona rađena, kada je završena i kada je nalaz predat naručiocu. 

Iz Višeg državnog tužilaštva je, na ista pitanja, odgovoreno  “da o radnjama koje su preduzete u toku dosadašnjeg toka postupka, u interesu istrage, ne mogu saopštiti više detalja”.

Međutim, nezvanični sagovornici “Vijesti”, i iz tužilaštva i iz policije,  kazali su da je Baković pogrešno informisao javnost jer DNK nalaz Jankovića nije bilo urađen, a u vrijeme kada je to Baković saopštio, oko 15 sati, stan u kojem je Jauković živio nije bio ni pretresen.