SAVJET: POLICIJA PREKORAČILA SVOJA OVLAŠĆENA

Pritiskali novinarku "Vijesti" da oda izvor informacije

“Policija treba da vodi računa da ne ugrozi nesmetan rad novinara”, smatra Jovanović
664 pregleda 28 komentar(a)
Jelena Jovanović, Foto: Savo Prelević
Jelena Jovanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.04.2019. 23:58h

Savjet za građansku kontrolu rada policije ocijenio je da su policijski službenici prekoračili ovlašćenja i vršili pritisak na novinarku "Vijesti" Jelenu Jovanović da  tokom informativnog razgovora u julu 2017, oda izvore informacija.

“Na bazi utvrđenih činjenica i uvida u obezbijeđene dokaze Savjet je zaključio da je Uprava policije, odnosno postupajući policijski službenici, izvršili pritisak na imenovanu i sposobnost novinara da štiti povjerljivost izvora pa su time prekoračili službena ovlašćenja”, navodi se u odluci Savjeta.

Novinari “Vijesti” Samir Adrović i Jovanović saslušani su u julu prošle godine nakon objavljenog teksta  “Advokati jači od policije, spriječili hapšenje”. Inspektori CB Ulcinj su od novinara tražili da otkriju od koga su saznali da je 7. jula u prostorijama ulcinjskog Osnovnog tužilaštva advokatski tim spriječio policiju da uhapse trojicu Barana koji su se prethodno predali.

Ponašanje inspektora ulcinjske policije je, prema mišljenju Savjeta, suprotno Zakoniku o krivičnom postupku, Zakonu o medijima, Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava, te praksi Suda za ljudska prava u Strazburu koji garantuju zaštitu novinarskih izvora.  

Ponašanje inspektora ulcinjske policije je, prema mišljenju Savjeta, suprotno Zakoniku o krivičnom postupku, Zakonu o medijima, Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava, te praksi Suda za ljudska prava u Strazburu koji garantuju zaštitu novinarskih izvora

To je druga odluka Savjeta za nekoliko mjeseci da je policija neprofesionalnim ponašanjem povrijedila pravo novinara na zaštitu izvora. Na inicijativu Društva profesionalnih novinara Savjet je utvrdio da je novinaru Vladimiru Otaševiću povrijeđeno pravo na zaštitu izvora, time što mu je policija oduzela telefon koji sadrži i kontakte sagovornika, kao i meilove.

Zakonikom o krivičnom postupku, kako navodi Savjet u slučaju novinara “Vijesti”, propisano je da se kao svjedok u krivičnom postuku ne može saslušati "lice koje bi svojim iskazom povrijedilo dužnost čuvanja profesionalne tajne, a u tu grupu spadaju i novinari.

Zakonom o medijima propisano da novinari nijesu dužni da odaju izvor informacija, što je potvrdio  i Evropski sud za ljudska prava, koji je utvrdio da je "zaštita  novinarskih izvora jedan od  kamena temeljca slobode  medija".

"Savjet posebno ukazuje na to da Uprava policije u svim narednim slučajevima, sa posebnom pažnjom treba da cijeni navedene činjenice, domaće i međunarodne standarde i propise, te ne bi bilo kojom sličnom radnjom ugrozili nesmetan rad novinara, posebno u dijelu pritiska na iste u otkrivanja izvora ili drugih radnji kojima se povređuju lična i profesionalna prava novinara", navodi se u zaključku Savjeta

Oni su pokrenuli postupak na inicijativu člana Savjeta Aleksandra Saše Zekovića. 

Inspektore je posebno zanimalo da li je informaciju o tom događaju novinarima dao Zoran Piperović, jedan od branilaca Barana, iako je advokat citiran u tekstu. Adrović je ulcinjskim inspektorima rekao da nema ništa da doda niti oduzme objavljenom tekstu, a Jovanovićeva se pozvala na  Zakon o medijima koji štiti zvor informacija.

Došla “dobrovoljno” nakon što su zaprijetili privođenjem

Direktor Uprave policije Slavko Stojanović obavijestio je  Savjet, kako piše, da je novinarka  “pozvana na informativni razgovor,  da je dobrovoljno dala izjavu i da je obaviještena o razlozima pozivanja”. 

Jovanović je međutim u izjašnjenju Savjetu navela da je inspektor  pozvao telefonom da dođe i da izjavu, obavještavajući je da će je u suprotnom privesti. 

“Osim što je  bio  veoma ljubazan i profesionalan, ništa drugo u tom postupku nijesam doživjela kao  profesionalan rad policije, naprotiv - osjećala sam se veoma nelagodno i poniženo, jer  je to pokazalo da načelnici, po čijem nalogu je i pokrenuto ispitivanje, nesmetano  mogu da zloupotrebljavaju položaj i privode svakoga ko ne misli, ne piše ili ne priča  onako kako njima odgovara,” navela je novinarka.

Oni su, piše u njenoj izjavi,  pokušali da iznude informacije  i “prekoračenjem svojih  ovlašćenja pokušali  da kompromituju moje izvore, kako bi se obračunali sa njima,  jer je objelodanjeno da njihovi službenici nijesu profesionalno postupali u  konkretnom slučaju, o kom smo kolega Samir i ja izvještavali”.

“Smatram da se radi o pritisku na moj rad i pokušaju zastrašivanja, ali i   mog i kompromitovanja mojih izvora, koje takođe imam i u Upravi policije.  Pretpostavljam da su htjeli da me predstave kao neprofesionalca koji odaje svoje  izvore, odnosno kao osobu u koju ne treba imati povjerenja”, navela je Jovanović.

Preporučujemo za Vas