Neki oblici depresije mogu ukazati na senilnu demenciju

84 pregleda 0 komentar(a)
depresija, Foto: Shutterstock
depresija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.02.2018. 18:14h

Depresija koja se kontinuirano pogoršava u starijoj životnoj dobi može biti prvi indikator rizika pojave demencije, otkrili su naučnici.

Prema tom istraživanju drugi oblici depresije poput hronične depresije nisu povezani s kasnijom pojavom demencije.

Holandski naučnici proučavali su načine na koje depresija u starijoj životnoj dobi progredira i kako je povezana s nekim rizikom. Zaključili su kako depresija koja se stalno pogoršava može ukazati na rizik od pojave demencije. U okviru istraživanja čiji su rezultati objavljeni u časopisu Lancet Psychiatry praćeno je više od tri hiljade osoba starijih od 55 godina koje žive u Holandiji. Svi su imali neki oblik depresije ali na početku istraživanja niko nije imao demenciju.

Istraživanje je pokazalo da je samo u grupu kod koje se pojačavala depresija uočen rizik od demencije i u toj skupini od 255 osoba demencija se razvila kod njih 55. Povećani rizik nije uočen u grupi u kojoj je depresija bila istog intenziteta ili u onoj u kojoj je kod ispitanika intenzitet simptoma oscilirao.

Vođa istraživanja Arfan Ikram s medicinskog centra Erasmus univerziteta u Roterdamu kaže kako se depresija koja je postupno pojačava čini kao bolji pokazatelj demencije kasnije u životu od drugih pojavnih oblika depresija.

"Postoji mnogo mogućih objašnjenja uključujući i ono da depresija i demencija obje mogu biti simptomi istog stanja ili da je depresija koja se pojačava naprosto prvi dio procesa koji završi demencijom u starijoj životnoj dobi", prenosi Radio Sarajevo.

Bonus video: