Četvrtkom o zdravlju: Roditelji, najodgovorniji ste za dobro držanje djeteta

Uklonite podočnjake i vratite sjaj na prirodan način. Odabrali smo veliki broj recepata koji će vam brzo i sigurno donijeti proljeće na lice
57 pregleda 0 komentar(a)
spavanje, krevet, Foto: Shutterstock
spavanje, krevet, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.02.2018. 11:14h

Par proljećnih dana tokom prethodnog vikenda, mnogima su probudili probleme sa želucem. Od gorušice do bolova, ranisani su bili često tražena prva pomoć i nezaobilazni u džepovima i torbama. Zbog toga nam doktorica Zorica Merdović objašnjava ovo neprijatno stanje koje i bolove koji ukazuju na neprijatnu gorušicu ili opasniji čir. Budite obzirniji prema svome želucu pa ćete biti i raspoloženiji i puni života.

Ispravi se - najčešća je rečenica koju upućujemo djeci. A da li je to baš lako nakon teških torbi, sati provedenih za računarom ili mobilnim telefonom...i na kraju da li je dovoljno? Dobar i ispravan stav se formira od najranijih dana a roditelji imaju navažniju ulogu u tome. Pravilno držanje je daleko od dobrog i "ponositog" izgleda. Brojni deformiteti i zdravstveni problemi, a kod tinejdžera i oni koji se tiču procjenjivanja sopstvenog izgleda, mogu da se spriječe ukoliko smo uporni u tome da djeca imaju dovoljno fizičke aktivnosti. Mr Boris Banjević, profesor fizičkog vaspitanja vam dijeli savjete kako da dijete njegujete da izraste veselo, zdravo i pravo.

Zima nam je bila blaga i ne baš duga, ali mnogima je i to bilo dovoljno da izgube živost u očima i licu. Uklonite podočnjake i vratite sjaj na prirodan način. Odabrali smo veliki broj recepata koji će vam brzo i sigurno donijeti proljeće na lice. Oči jesu ogledalo duše i odraz zdravlja.

A da bi i one bile zdrave, donosimo Veliki vodič kroz kataraktu. Ona uglavnom pogađa stariju populaciju, ali nije zanemarljiv procenat i onih mlađih. Pročitajte uzroke, simtpome ali i načine prevencije.

Doktorica Biljana Savić nam piše tekstove o zdravoj balansiranoj ishrani . Ovoga puta savjetuje da uvedemo male promjene u tradicionalan način ishrane i tako narpavimo ogroman korak i što se zdravlja ali i ukusa tiče.

A da bi održali korak sa savremenim brzim životom, neophodno je da uzimamo dovoljno minerala i vitamina. Da li ste znali da je magnezijum mineral koji kontroliše preko 300 funkcija u našem organizmu?

Trudnoća je drugo stanje. Ne samo tijelanego i uma. Kroz kakve psihološke promjene prolazi žena tokom trudnoće piše psiholog Miloš Perović. Trudnoća je, kao što svi znamo, period ubrzanog razvoja, promjena i izazova. To je period suočavanja sa sopstvenim strahovima i očekivanjima od sebe u ulozi roditelja, kao i početak utvrđivanja sopstvenog stila roditeljstva. I zbog toga je važno da pazite ne samo na tijelo već i na svoj um. Jutro je vrijeme za protezanje i doručak šolju kafe, tuširanje, poneko voli i da vježba, pa na posao. Međutim, uz sve to možete da obavite rutinski ljekarski pregled. Dr Ivo Belan piše o tome što možete da prekontrolišete dok ste u krevetu, red ogledalom, pod tušem ili dok se oblačite...Svaka sitnica je važna a poneka može da vas natjera da odete i do ljekara.

Kako se bliži proljeće, tako svi mislimo o dijetama i čišćenju organizma. Jetra je naš glavni prečišćivač. A kako je očistiti na potpuno prirodan način saznajte u našem priručniku. Naravno, prije toga se obavezno konsultuje sa ljekarom zbog mogućih posljedica ukoliko imate neke hronične bolesti ili alergije. Ništa ne uzimajte na svoju ruku, pa ni prirodne preparate.

A ako vjerujete, pročitajte u horoskopu kakvog ćete biti zdravlja naredne nedjelje.

Ostanite nam zdravo i u ovoj 109. nedjelji koliko smo sa vama.

Bonus video: