REAGOVANJE NA IZVJEŠTAJ TRANSPARENCY INTERNATIONALA

ASK: Crna Gora poboljšala indeks percepcije korupcije

Iz ASK navode da je Crna Gora bolje rangirana i ima bolji indeks percepcije korupcije i od pojedinih članica Evropske unije, kao što su Mađarska i Bugarska
91 pregleda 1 komentar(a)
Agencija za sprječavanje korupcije, Foto: Agencija za sprječavanje korupcije
Agencija za sprječavanje korupcije, Foto: Agencija za sprječavanje korupcije
Ažurirano: 04.04.2019. 23:59h

Crna Gora je u izvještaju Transparency Internationala (TI) za prošlu godinu poboljšala indeks percepcije korupcije koji iznosi 46, što je do sada njen najbolji indeks u godišnjim izvještajima te organizacije, saopšteno je iz Agencije za sprječavanje korupcije (ASK).

„U najnovijem Izvještaju TI Crna Gora je zauzela 64. mjesto, kao i 2016. godine kada je indeks bio 45. Poređenja radi, u 2015. indeks percepcije korupcije je bio 44, a 2014. godine 42“, kaže se u saopštenju.

Iz TI je ranije saopšteno da ne čudi što nema napretka, u poređenju sa prethodnim godinama, pošto je dvije trećine zemalja sa rezultatom ispod 50. 

Iz ASK navode da je u poslednjih nekoliko godina Crna Gora napravila veliki napredak na listi TI u odnosu na prvo istraživanje kojim je obuhvaćena nakon obnove nezavisnosti, objavljeno 2007. godine, a prema kojem je bila na 84 mjestu, sa indeksom 3.3, odnosno 33 prema sadašnjoj metodologiji.

„Bolji indeks percepcije korupcije u Izvještaju TI je pokazatelj da Crna Gora ostvaruje konstantan napredak u suzbijanju te pojave što, između ostalog, potvrđuje i bolja pozicija naše države u odnosu na zemlje okruženja“, kazali su iz ASK-a.

Tako je, kako su naveli, Crna Gora u odnosu na zemlje regiona u novom Izvještaju bolje rangirana u odnosu na Srbiju (77. mjesto, CPI 41), Kosovo (85. mjesto, CPI 39), Albaniju i Bosnu i Hercegovinu (dijele 91. mjesto, CPI 38) i Makedoniju (107. mjesto, CPI 35).

Iz ASK-a navode da je Crna Gora bolje rangirana i ima bolji indeks percepcije korupcije i od pojedinih članica Evropske unije, kao što su Mađarska i Bugarska.

„Bolji indeks je rezultat predanog rada nadležnih državnih organa na preventivnom i represivnom antikorupcijskom planu, kao i dosljednog sprovođenja obaveza iz Akcionih planova za pregovaračka poglavlja 23. i 24“, kaže se u saopštenju.

Istovremeno je, kako se navodi, to snažan podstrek za Agenciju, kao i sve aktere uključene u borbu protiv korupcije, da nastave sa efikasnim sprovođenjem antikorupcijskih nadležnosti u cilju daljeg poboljšanja indeksa percepcije korupcije.

Iz ASK-a podsjećaju da je istraživanje javnog mnjenja, koje je u decembru za potrebe Agencije sproveo Damar Plus, pokazalo da je poraslo je povjerenje građana u rad ovog organa u borbi protiv korupcije, tako da je povjerenje imalo 68,4 odsto građana, dok je u 2016. povjerenje imalo 65,4 odsto ispitanika.

„Takođe, kada bi se odlučili da prijave korupciju, najveći broj ispitanika (32,6 odsto) bi imao povjerenje u ASK, pa je i u 2017. Agencija bila na prvom mjestu među organima kojima bi građani prijavili korupciju“, kaže se u saopštenju.

Iz ASK-a su poručili da će nastaviti transparentno i dosljedno da primjenjenjuje sve mjere iz Zakona o sprječavanju korupcije i drugih propisa iz svoje nadležnosti, kao i strateških antikorupcijskih dokumenata.

„Na taj način, ASK će snažno doprinositi daljem jačanju nivoa javne svijesti o problemu korupcije, podizanju transparentnosti rada javnog i privatnog sektora, u cilju smanjenja rizika od pojave korupcije i, kako očekujemo, sve boljim rezultatima u narednim istraživanjima relevantnih međunarodnih organizacija“, dodaje se u saopštenju.