Bar: Oslobođeni akteri afere "Operacija Luksemburg"

Jovanović je kazao da je cilj ovog suđenja “koje je bilo generisano iz centrale DPS” bio diskreditacija kako medija za koje radi, tako i DF-a “kao najveće opozicione strukture, u čijim prostorijama su nastali sporni snimci”
1644 pregleda 2 komentar(a)
suđenje luksemburg, Foto: Radomir Petrić
suđenje luksemburg, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 16.02.2018. 20:29h

Sudija Osnovnog suda Bar Tamara Spasojević oslobodila je danas svih optužbi novinara i urednika Barskog portala portal in4s.net Milenka Jovanovića, predsjednika OO NSD Bogića Belog Mitrovića i člana GO NSD i sekretaricu OO NSD Itanu Glavanović. U suđenju koje je počelo 28. februara prošle godine, njima je po privatnoj tužbi Resmije Memić iz Bijelog Polja stavljeno na teret da su na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. u kancalariji NSD “neovlašćeno ispitivali Memić, uzimajući podatke mobilnim telefonom - snimili, sačinili fotografski snimak, snimili njen lik i time zadrli u njen lični život”.

U tužbi se dodaje da je taj snimak “pokazan trećim licima i objavljen na YouTube kanalu” kao film “Operacija Luksemburg”, te da je “bio zloupotrebljen i može se i dalje upotrebljavati u bilo koje svrhe bez saglasnosti tužilje”. Mitrović, Glavanović i Jovanović su odmah odbacili navode iz tužbe, navodeći da nisu uradili ništa nezakonito.

Barski DF je na dan parlamentarnih izbora 2016. snimio više video-klipova koji, kako su tada tvrdili iz DF, svjedoče o „masovnom kupovanju glasova“ od strane barske DPS.

"Osnovni sud je donio jedinu moguću presudu u postupku koji je vođen protiv Bogića Belog Mitrovića, Itane Glavanović i mene kao novinara IN4S, portala koji je raskrinkao jednu od najvećih pljački u istoriji Crne gore u posljednjih 20 godina, odnosno za vrijeme vladavine Mila Đukanovića. Tužilja je jedna od stotinu uhvaćenih u masovnoj kupovini glasova od strane DPS, i umjesto da se sudilo akterima kupovine glasova, smišljenom zamjenom teza krivci su proglašeni žrtvama, a navodnim krivicima oni koji su otkrili najveću izbornu pljačku u ovom vijeku", izjavio je Jovanović za portal Vijesti.

On je dodao da je cilj ovog suđenja “koje je bilo generisano iz centrale DPS” bio diskreditacija kako medija za koje radi, tako i DF-a “kao najveće opozicione strukture, u čijim prostorijama su nastali sporni snimci”. Na zahtjev sudije Spasojević, vještak za forenziku digitalnih dokaza prethodno nije uspio da utvrdi tačno vrijeme objavljivanja snimka u kojem se pojavljuje Memić koja inače godinama živi u Njemačkoj.

Jovanović je ranije objavio da je izbornog dana 2016. bio angažovan kao PR DF, te da je razgovarao sa ljudima koji su iz inostranstva došli da glasaju za DPS, “i vidio kako traže kancelarije DPS sa namjerom da im ta partija isplati novac za glasanje”.

"Kupljeni glasači DPS-a su uglavnom greškom završavali u kancelariji DF, jer je ona tik uz kancelariju DPS. Smatrao sam da je moja profesionalna, moralna i ljudska obaveza da obavijestim javnost šta se dešava, jer mi je javljeno da se od ranih jutarnjih sati masovno kupuju glasovi u korist DPS, te da je već sačinjeno nekoliko desetina video-priloga kojima se to dokazuje. Čelnici DF su mi omogućili da izvještavam iz njihovih kancelarija, a tokom dana, štosam zatekao, zaista je bila masovna kupovina glasova u korist DPS, što su mladi aktivisti DF potpuno otvoreno, ne skrivajući se, snimali svojim mobilnim telefonima i tabletima. Dao sam sebi za pravo da se predstavim kao da sam iz DPS, da bih tako dobio potpuniju informaciju od glasača radi izvještavanja, i to mi je pošlo za rukom", rekao je Jovanović.

Bonus video: