Ukradena ideja je vrijedna hvale jer donosi progres

"Ljepota moderne muzike i ono zbog čega je ona vitalna je bezbrižan stav prema prisvajanju - svi grabe stvari od drugih, cijelo vrijeme", kazao je roker
233 pregleda 0 komentar(a)
Nik Kejv, Foto: Nik Kejv
Nik Kejv, Foto: Nik Kejv

U ovom trenutku djeluje kao da je teško izmisliti nešto potpuno novo i revolucionarno u muzici, a osim toga poznato je da svi veliki umjetnici vole da pozajmljuju ili budu inspirisani svojim uzorima.

Koliko je zahtijevno zadržati originalnost u svom muzičkom izrazu pričao je i slavni roker Nik Kejv, odgovarajući na pitanja fanova na njegovoj fan stranici Red Hand Files.

"Nedavno sam pročitao da bend Rising Signs vjeruje kako je pjesma 'Palaces of Montezuma' moje grupe Grinderman plagijat njihove pjesme "Grey Man". Ali meni pjesma više zvuči kao 'Mad Flies, Mad Flies Theme' od The Laughing Clownsa", napisao je Kejv.

On je istakao da je mutliinstrumentalista Voren Elis zaslužan za akorde pjesme.

"Upravo sam slušao pjesmu Rising Signsa i zvuči je*eno slično", dodao je slavni muzičar i kazao da je pitao Eliisa je li se pri stvaranju "Montezume" poslužio pjesmom ovog benda.

Da stvar bude komičnija, Elis mu je odgovorio da nije, već da je muziku ukrao od The Laughing Clownsa.

Tu Nik Kejv nije stao sa odgovorom na pitanje fanova. On je objasnio da smatra da uzimanje ideja iz tuđih pjesma nije nužno loša stvar.

"Ljepota moderne muzike i ono zbog čega je ona vitalna je bezbrižan stav prema prisvajanju - svi grabe stvari od drugih, cijelo vrijeme", napisao je on i dodao da je plagijat previše okrutna riječ za ono što je rokenrolu prirodno i potrebno, a to je tendencija da se krade.

Kejv smatra da bi trebalo da ukradena ideja bude vrijedna hvale jer je došlo do progresa u muzici.

"Tako dolazi do razvoja moderne muzike, skupljanjem ideja, mutiranjem i transformisanjem", zaključio je slavni muzičar.

On je pomenuo još neke inspiracije koje su poslužile za pjesme njegove grupe Bad Seeds, pa je tako "Deanna" bazirana na pjesmi "Oh Happy Day", a solo u pjesmi "Red Right Hand" ukraden je od Džona Li Hukera.

Numera "Palaces of Montezuma" našla se na drugom i posljednjem studijskom albumu Grindermana iz 22011.

Bonus video: