Preminuo Brajan Hou iz grupe Bad Company

Hou je u grupu došao upravo na mjesto pjevača Pola Rodžersa i bio njen član punu deceniju
573 pregleda 0 komentar(a)
Brajan Hou, Foto: Brajan Hou
Brajan Hou, Foto: Brajan Hou

Dijelom zbog uticaja koronavirusa, a dijelom zbog toga što su zašli u ozbiljne godine brojni muzičari koji su obilježili zlatne godine gitarske muzike prošlog vijeka, u posljednje vrijeme sve češće do nas dolaze vijesti o smrtima poznatih muzičara. Posljednji u nizu je Brajan Hou, pjevač slavne engleske hard rok supergrupe Bad Company, koji je preminuo od srčanog zastoja u 67. godini.

Kako javljaju britanski mediji, Hou je napustio ovaj svijet 6. maja u svom domu na Floridi. On nije bio od početka dio Bad Companya. Grupu su u Londonu 1973. osnovali pjevač Pol Rodžers i gitarista Mik Ralfs, kojima su se kasnije pridružili bubnjar Sajmon Kirk i basista Boz Burel.

Bad Company je najpoznatiji po istoimenoj pjesmi sa njihovog albuma koji je nosio naziv grupe, a najveće uspjehe bend je bilježio tokom 70-ih. Njihova prva tri albuma: "Bad Company", "Straight Shooter" i "Run with the Pack" našli su se među prvih pet na top listi albuma u Velikoj Britaniji i SAD-u, a mnoge njihove pjesme kao pomenuta "Bad Company", "Can't Get Enough", "Good Lovin' Gone Bad", "Ready for Love" i mnoge druge danas su klasici hard roka.

Hou je u grupu došao upravo na mjesto Pola Rodžersa, a probio se 1984. kao pjevač na albumu "Penetrater" Teda Nadženta, da bi ga dvije godine kasnije Mik Ralfs i Sajmon Kirk pozvali da postane dio Bad Companya. DIo grupe bio je cijelu deceniju, a napustio ju je 1994. zbog neslaganja sa ostatkom benda.

Kasnije je tokom solo karijere objavio nekoliko albua i pokrenuo svoju izdavačku kuću, a posljednja pjesma koju je objavio bila je "Hot Tin Roof" iz 2017.

Bonus video: