O zdravlju uz "Vijesti" Problemi s plućima nisu smak svijeta!

Disanje i kašalj su problemi i kod onih koji imaju povremene napade panike. Kada disanje postane problem i uvlači vas u zatvoren krug straha, šta treba da uradite, objašnjava psiholog Miloš Perović
150 pregleda 0 komentar(a)
disanje, Foto: Shutterstock
disanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.02.2018. 07:06h

Proljeće se lagano približava, osjeća se u vazduhu. Što bi se reklo.

Osim lijepog vremena, dužih šetnji i boljeg raspoloženja, malo manje radosti očekuju oni koji imaju problema sa plućima, alergijama, astmom... Zbog toga smo u ovom broju najveći dio tema posvetili bolestima respiratornih organa.

Tuberkuloza, nažalost nije bolest 19. vijeka od koje su obolijevale mlade nježne cure i zamišljeni tanani pjesnici.

I u 21. vijeku je aktuelna, ali doktori iz Brezovika pored Nikšića se sa njom izbore za dva mjeseca. Koji su simptomi, kako se sačuvati I liječiti, pročitajte u razgovoru sa dr Gordanom Reljić, direktoricom jedne od najuspješnijih crnogorskih bolnica.

Disanje i kašalj su problemi i kod onih koji imaju povremene napade panike. Kada disanje postane problem i uvlači vas u zatvoren krug straha, šta treba da uradite, objašnjava psiholog Miloš Perović.

Zbog sve veće zagađenosti, pretpostavljaju ljekari, sve više djece obolijeva od astme. Ali ona ne mora da bude prepreka za veselo i razigrano djetinjstvo, a još manje za sport. Prošla su vremena kada su astmatičari stavljani pod stakleno zvono. Zbog toga fizioterapeut Mladen Pelević objašnjava koje su to sve dobre stvari koje sport sport donosi malim astmatičarima, ali i upozorava na moguće opasnosti.

Samo kašljite! je naslov pod kojim se kriju sve misterije kašlja. On je simptom i odbrambeni mehanizam. Suvi, produktivni, noćni...kašalj nas upozorava I daje pravu sliku stvari ljekarima I onima koji su naučili da osluškuju svoje tijelo.

Dr Biljana Savić piše o svim licima mrkve, povrćne ljepotice koja se podrazumijeva u gotovo svakom jelu. Znamo da je dobra za vid. I da je vole zečevi. A šta još ona može otkrijte na 12. strani, a na narednoj pročitajte koja to hrana balansira hormone.

Krajnje je vrijeme da razmišljamo o kilogramima. Što zbog estetike što zbog zdravlja. Dr Ivo Belan daje 10 savjeta onima koji su krenuli u avanturu skidanja viška. Pretproljećni period je zadnji čas.

Njega lica nije samo “ženska” stvar. Pravi muškarac sam njeguje svoju bradi to prirodnim, jeftinim zdravim preparatima.

Francuskinje imaju jedan parfem za cio život. Zbog čega, pročitajte u priručniku za ljepotu a onda pogledajte I što vam na polju zdravlja donose zvijezde narednih 7 dana.

SVAKOG ČETVRTKA UZ "VIJESTI" POKLON DODATAK O ZDRAVLJU.

Već 107 nedjelja vam želimo dobro zdravlje. I dalje ćemo dobro brinuti o vama!

Bonus video: