GLUMAC ĆE DANAS BITI SAHRANJEN

Komemoracija Nebojši Glogovcu u JDP-u: Zbogom, Glogi najtalentovaniji prijatelju

"Znaš, Glogi, možda je svijet lijep i šaren, ali naša pjesma neće biti ista. Volimo te", rekla je vidno potresena Nataša Ninković
104 pregleda 3 komentar(a)
Nebojša Glogovac, Foto: Beta-AP
Nebojša Glogovac, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 04.04.2019. 23:53h

Glumac Nebojša Glogovac biće danas sahranjen u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju.

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu komemorativni skup počeo je u 11 časova. Skup u matičnom pozorištu otvorila je upravnica Tamara Manojlović, a govorili su Srdan Golubović, Vojin Ćetković, Nataša Ninković, Dejan Mijač, Voja Brajović kao i mnogobrojne kolege.

Građani i kolege okupili su se u velikom broju ispred Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Među prvima stigli su Dragan Bjelogrlić, Radoš Bajić, Vesna Čipčić, Tanja Bošković sa ćerkom, Srdan Golubović; Vojin Ćetković, Sloboda Mićalović, Nikola Đuričko.

Sala u JDP-u bila je krcata, stigla je i glumčeva porodica, supruga, sinovi i Nebojšin otac, sveštenik Milovan Glogovac.

Komemoracija je počela njegovom posljednjom ulugom - Hamletom, a zatim govorom pozorišnog reditelja Dejana Mijača.

"Došao je trenutak da kažemo poslednju riječ Nebojši. Sjećam se kad sam ga upoznao imao je uvijek šta da kaže i njegovom rastu nije bilo kraja, uvijek nov, neponovljiv i drag svima. Njegov talenat rastao je sve do trenutka kada ga ta prokleta bolest nije zaustavila. Ja to ne razumijem, nikako ne razumijem. Dragi moj, otišao si mlađi nego ikad i ostalo mi je da molimo gospoda da ti nađe tihi kutak u kome ćeš dosanjati svoj san. Amin, zbogom Nebojša", rekao je Mijač pred krcatom salom JDP-a.

"Ja sam uvijek bio zadivljen njegovim talentom. opčinio me je. Nikad nije bilo potrebno ponavljati scene, nikad. Talenat je bio satkan od istine. Istina je bila u čvrstini i suštinske ljudskosti hrabrosti nježnosti. Naš heroj istine. Sve umije lud nedostižan. Nedostižni heroj istine bio je najbolji glumac ikada. Za mene bio je najbolji glumac na svijetu. Zbogom, Glogi najtalentovaniji prijatelju!, rekao je u svom govoru reditelj Srdan Golubović.

Glumac Goran Šušljik na sceni sam glumi scenu iz Hadersfilda i plače.

"A onda se spušta zavesa i ide aplauz za vječnost", rekao je kroz suze glumac.

"Na klasi se nije postovljalo pitanje da li si ti taj, najveći, bilo je pitanje dokle ćeš odletjeti. Dotakao si nebesa šta god si radio. Očekivali smo to od tebe, ali nismo očekivali da će biti ovako kratko druže naš. Kad pomislimo šta si nam ostavio iza sebe u amanet nemjerljivo je. Ali kad pomislimo na to koliko si nas zagrljaja, osmjeha i tvog društva lišio, imamo pravo da kažemo prerano je nije fer druže moj. Pokazao si nam kako da budemo oštri, svoji, pravedni. Svašta bismo još rekli ali nas upozorava tvoja mjera ukusa. Držim se dobro, vidi me. Preko bi me pogledao i rekao, možeš ti to bolje, Nale. Znaš, Glogi, možda je svijet lijep i šaren, ali naša pjesma neće biti ista. Volimo te", rekla je vidno potresena Nataša Ninković.

"Kume moj stari, sve mi nedostaje. Dobri moj u koje nebo da gledam? S kim da dijelim, kome da kažem. Sam si, sam, sam, kume moj", rekao je Vojin Ćetković. 

Opelo u Crkvi Svetog Nikole na Novom groblju u Beogradu počinje u 14 časova. Odluku da Glogovac bude sahranjen u Aleji donijeta je još u petak, kad je iznenada preminuo.