Francuzu uskraćen boravak u CG: U društvu kriminalnih grupa iz Bara i Budve

Policija ga je kontrolisala dok je bio u društvu sa Edinom Muratovićem (23), crnogorskim državljaninom koji je povezan sa kriminalnom organizacijom na čijem čelu se nalazi Alan Kožar
588 pregleda 11 komentar(a)
Alan Kožar, Foto: Savo Prelević
Alan Kožar, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.02.2018. 16:20h

Brajanu Disku (24) francuskom državljaninu, koji se sumnjiči za sedam krivičnih djela, između ostalih i saučesništvo u ubistvu. otkazan je boravak u Crnoj Gori, zbog nacionalne bezbjednosti.

Policija ga je kontrolisala dok je bio u društvu sa Edinom Muratovićem (23), crnogorskim državljaninom koji je povezan sa kriminalnom organizacijom na čijem čelu se nalazi Alan Kožar.

"Službenici Uprave policije MUP-a otkazali su boravak strancu, francuskom državljaninu B.D. (24), iz razloga nacionalne bezbjednosti i javnog poretka jer je ustanovljeno da postoji mogućnost da bi navedeno lice moglo biti potencijalni izvršilac krivičnih djela protiv života i tijela za interes neke od OKG grupacija. Radi o licu koje je u Francuskoj evidentirano za sedam krivičnih djela među kojima je i saučesništvo u ubistvu. B.D. je u Baru boravio kod E.M (23), crnogorskog državljanina koji je prijatelj sa pripadnickom OKG iz Bara A.K. Francuski državljanin B.D. je kontrolisan u Baru od strane Interventne grupe CB Bar kada je bio u društvu sa E.M.Naime, Interventna grupa CB Bar je 30.01.2018. godine kontrolisala B.D. i E.M. Sa B.D. su službenici Grupe za krvne i seksualne delikte obavili informativni razgovor na okolnosti njegovog dolaska i boravka u Crnu Goru, u kojem je on kazao da je sa E.M. došao u posjetu u našu državu. Pošto je E.M. blizak prijatelj sa visokorangiranim pripadnikom OKG grupacije iz Bara A.K, a budući da E.M. živi u Francuskoj, izvršene su provjere za oba lica putem NCB Interpol Podgorica", navodi se u saopštenju Uprave policije.

Disko i Muratović su u Crnu Goru ušli 29. januara 2018. preko jednog graničnog prelaza. Disko je prijavio boravak kod porodice Muratović u Baru.

"Takođe, provjerama koje je izvršio NCB Interpol Podgorica službenici CB Bar su 07.02.2018. godine obaviješteni da je B.D. u Francuskoj evidentiran za sedam krivičnih djela, počinjenih u periodu od 2008. do 2016. godine, među kojima je i krivično djelo saučesništvo u ubistvu. On je od novembra 2016. do februara 2017. godine bio u pritvoru u zatvoru u Francuskoj koji je u nadležnosti Tribunala visoke instance u Orleanu. Takođe, B.D. je izrečena mjera francuskog suda kojom mu je zabranjeno da napušta Francusku do 10.03.2019. godine, a o čemu službenici naše policije nisu prethodno imali saznanja jer se ova mjera nalazi u nacionalnim pravosudnim bazama Francuske i informacija o tome nije bila dostupna putem kanala međunarodne policijske saradnje", kazali su iz Uprave policije.

S obzirom da je Disko bezbjednosno interesantno lice, a evidentno je da u Crnu Goru nije došao turistički, te da je zapaženo da je tokom boravka u Baru bio u društvu pripadnika organizovanih kriminalnih grupacija iz Bara i Budve, službenici Uprave policije su bezbjedonosnom procjenom ustanovili da postoji mogućnost da bi navedeno lice moglo biti potencijalni izvršilac krivičnih djela protiv života i tijela za interes neke od OKG grupacija.

"Stoga su službenici Stanice granične bezbjednosti Bar, 07.02.2018. godine, donijeli rješenje kojim je, shodno članu 34 stav 1 tačka 2 Zakona o strancima Crne Gore, otkazan boravak B.D. koji je prijavio do 90 dana, te kojim rješenjem mu je zabranjen ulazak u Crnu Goru narednih godinu dana. Takođe, rješenjem je navedeno da je B.D. dužan da napusti Crnu Goru 08.02.2018. godine, te je on našu državu napustio navedenog dana", kazali su iz Uprave policije.

Bonus video: