ODABRANO 120 UMJETNIKA

"Saloma" Dimitrija Popovića u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu

Izložba pruža bogati uvid u sve stilske psebnosti i tehnike u različite idividualne likovne poetike umjetnika od onih modernih do savremenih autora
2 komentar(a)
Dimitrije Popović
Dimitrije Popović
Ažurirano: 04.04.2019. 23:49h

U zagrebačkom Umjetničkom paviljonu 2. februara otvorena  reprezentativna izložba naslovljena “Likovni vremeplov kroz 120 godina Umjetničkog paviljona”. 

Autor ovog projekta je akademik Tonko Maroević koji je izjavio da mu je ovo bila “čast i obaveza, životni projekat” za kojeg se dugo pripremao, te da je godinama sarađivao s ovom uglednom institucijom. Odabrano je 120 umjetnika koji su predstavljeni sa po jednim radom - 100 slikara i 20 vajara. Izložba pruža bogati uvid u sve stilske psebnosti i tehnike  u različite idividualne likovne poetike umjetnika od onih modernih do savremenih autora. 

 Izloženi su radovi Vlaha Bukovca, Becića, Račića, Frangeša Mihanovića, Kraljevića, Meštrovića, Kršinića, Price, Augustinčića, Šuteja...do savremenih umjetnika srednje ganeracije. Među izloženim djelima nalazi se i djelo Dimitrija Popovića  “Saloma” vlasništvo Moderne galerije iz Zagreba.

Ova  ugledna institucija inaugurisana je davne 1898. godine  kao prvi Hrvatski salon koji su pokrenuli  umjetnici među kojima su glavnu zaslugu imali Vlaho Bukovac i Frangeš Mihanović. Od tada pa do danas Umjetnički paviljon u Zagrebu predstavlja  mjesto gde su se održavale i održavaju kolektivne i individualne izložbe čiji je značaj ostavio pečat na  modernu i savremenu likovnu istoriju Hrvatske umjetnosti. Na otvaranju izložbe direktorica Umjetničkog paviljona Jasminka Poklečki Stošić je istakla da je u dugoj povijesti paviljona  održano osamstotina izložbi, na kojima je izlagano preko sedam hiljada umjetnika  s više od deset hiljada djela.

 “To su impresivni  podaci koji opravdavaju  naziv 'hram umjetnosti' kojim se često opisuje Umjetnički paviljon”, istakla je Poklečki Stošić.

Ova zanimljiva izložba u medijima naslovljena “120 remek- djela hrvatske umjetnosti”  pobudila je veliko interesovanje  javnosti, jer pruža mogućnost da se na jednom mjestu vide sva ona djela  čiji su autori ostavili prepoznatljiv trag i dali bogat prilog  savremenoj hrvatskoj likovnoj umjetnosti. Izložba ostaje otvorena do 4. marta 2018. godine.