Vujanović u 2017. godini pomilovao jednu osobu

"Osuđena je boravila sa svojom maloljetnom djecom kao žrtva nasilja u porodici od supruga u SOS skloništu za žene i djecu žrtve nasilja“, kaže se u saopštenju iz Vujanovićevog kabineta
2 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Savo Prelević
Filip Vujanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.01.2018. 13:56h

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović prošle godine donio je jednu odluku o pomilovanju, koja se odnosi na reahabilitaciju za izrečenu uslovnu osudu zbog produženog krivičnog djela oduzimanje maloljetnog lica.

Vujanović je 2016. godine pomilovao šest, 2015. godine 11, a 2014. godine 23 osuđenika.

Vujanović je, na osnovu zakonske obaveze, objavio broj i strukturu pomilovanja u prošloj godini.

Crnogorski predsjednik je odlučivao o 152 molbe za pomilovanje osuđenih lica i jednu uvažio, pri čemu je postojao pozitivan predlog Ministarstva pravda prema njenoj opravdanosti.

„Jedina odluka o pomilovanju se odnosi na datu rehabiitaciju za izrečenu uslovnu osudu (60 dana uslovno na jednu godinu) zbog počinjenog krivičnog djela produženo krivično djelo oduzimanje maloljetnog lica iz Krivičnog zakonika Crne Gore (KZ CG), navode iz kabineta Vujanovića.

Pravni osnov za donošenuje odluke o pomilovanju kojom se daje rehabilitacija za izrečenu uslovnu osudu predviđen je Zakonom o pomilovanju, kojim je propisano da se pomilovanjem u skladu sa KZ CG daje rehabilitacija.

Kako se navodi, posebnu vrijednost u postupku pripreme predloga za pomilovanje od Ministarstva pravde ima mišljenje Centra za socijalni rad.

„Centar za socijalni rad u svom mišljenju sa najšireg spektra sagledava efekte izdržavanja kazne zatvora na ostale članove porodice u psihološkom i materijalnom smislu”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da Centar za socijalni rad konstatuje da je zbog poremećenih porodičnih odnosa prestala bračna zajednica.

"Osuđena je boravila sa svojom maloljetnom djecom kao žrtva nasilja u porodici od supruga u SOS skloništu za žene i djecu žrtve nasilja“, kaže se u saopštenju iz Vujanovićevog kabineta.

Konstatuje se da je nakon određivanja privremene mjere o održavanju kontakata djece sa roditeljima ona ukinuta u daljem sudskom postupku. „Zbog straha od supruga i bojazni za djecu osuđena nije dozvolila da suprug vodi djecu sa sobom, zbog čega je uslovno osuđena“.

U mišljenju Centra se ističe da je, dok su djeca boravila kod osuđene, vodila adekvatnu brigu o njima pružajući im pažnju, ljubav i toplinu, da je njeno dosadašnje ponašanje socijalno prihvatljivo i poželjno i da nastoji da složene porodične odnose riješi putem nadležnih institucija.

Kako se navodi, proizilazi da pri formiranju predloga od Ministarstva pravde i donošenju odluke o pomilovanju predsjednika Crne Gore poseban značaj ima mišljenje Centra za socijalni rad.

„Saglasno izrečenom, Ministarstvo pravde u postupku pomilovanja je nakon pribavljenog mišljenja nadležnog Centra za socijalni rad, cijeneći navode molbe za pomilovanje a imajući u vidu raniju neosuđivanost imenovane sačinilo obrazloženi predlog za pomilovanje i dostavilo ga predsjedniku Crne Gore na odlučivanje“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: