Vujičić o odlasku u Pjongčang: Sve mi još djeluje kao najljepši san

Razmišljala sam o Olimpijskim igrama 2022. godine, kaže za „Vijesti” Jelena, koja je prije četiri dana napunila 17 godina
83 pregleda 2 komentar(a)
Jelena Vujičić, Foto: Privatna arhiva, Privatna arhiva
Jelena Vujičić, Foto: Privatna arhiva, Privatna arhiva
Ažurirano: 28.01.2018. 11:11h

Najbolja crnogorska skijašica Jelena Vujičić, odbrojava dane do odlaska u Pjongčang na najveću smotru svjetske skijaške elite, ovaj vikend provodi u rodnom Žabljaku. Skije su joj sudbina a to znači da je na Savinom kuku.

Gleda takmičenja najmlađih crnogorskih skijaša, bila im je predvozač i najbolji mogući stimulans da postignu što bolji plasman i da u karijeri dostignu ono što je ona napravila.

A Jelena, koja se na kraju prošle takmičarske sezone oprostila od te generacije i prešla u stariju (prije četiri dana napunila 17 godina), ovu sezonu počela je trkama za osvajanje FIS bodova koji je vode ka sticanju norme za učešće na olimpijskim igrama.

"Krenula sam od nule u borbu za bodove, za bolje startne brojeve protiv iskusnijih, među kojima su bili mnogi sa normom. Bodovi se skupljaju, a pred Novu godinu postala sam svjesna da sam blizu norme za Olimpijske igre. Bila mi je to najljepša novogodišnja čestitka. Nijesam ni sanjala to što postaje realnost. I još uvijek, nekako, ne mogu da vjerujem. Za samo godinu dana od takmičenja koja nijesu u FIS kalendaru do najveće svjetske scene. Nije mi to ni bio cilj. Razmišljala sam o Olimpijskim igrama 2022. godine", priča „Vijestima” Jelena u čijoj je glavi košmar koji nije dozvoljavao da primijeti stotine očiju takmičara i turista koje je posmatraju i prate svaki njen korak i reakciju.

A sve je počelo kada je imala tri i po godine na popularnoj Javorovači gdje su tajne skijanja naučile desetine uspješnih skijaša, među njima i Zorica Popović koju je Jelena zamijenila na pijedestalu naše najuspješnije skijašice.

"Tada me otac Jugoslav, nekadašnji prvak Crne Gore, iz kuće udaljene pedesetak metara od skijališta, poveo da učim skijanje. Iz dana u dan sve više sam ulazila u tajne ovog sporta. Kristalisao se talenat pa umjesto da se u meni kroz sport formira zdrava ličnost, postadoh i takmičarka. Od tada meni i ocu skijanje je sve. Godine treninga, takmičenja i odricanja svega onog što moji vršnjaci imaju", priča Jelena, svjesna da nosi breme dosadašnjih uspjeha i eventualnih kritika, nama svojstvenih, u slučaju neuspjeha u budućoj karijeri.

Kaže da joj je odlazak u Pjongčang i dalje djeluje kao san.

"Pripremiću se da me ne opterećuje blizina najboljih skijašica svijeta, iako nije mala stvar biti dio te elite. Voziću najbolje što mogu i neću razmišljati da su mi rivalke Mikaela Šifrin, Lindzi Von i druge. Trudiću se da dosadašnji trud ne bude uzaludan i da ne razočaram sve naše ljubitelje skijanja, a naročito moje Žabljačane", kaže Jelena i dodaje da joj je Mikaela Šifrin trenutni uzor, a ranije je to bila Tina Maze.

Na skijaškom početku divila se Zorici Popović, a otac Jugoslav i stric Ratko Vujičić, jedan od naših najboljih skijaša svih vremena, su joj porodični ponos i skijaški ideali.

Bonus video: