Ćute o obmanama i trovanju olovom

Policija gotovo mjesec ne odgovara da li su im podnošene prijave protiv onih koji varaju građane pod plaštom gatanja
192 pregleda 10 komentar(a)
Gatare, gatanje, Foto: Shutterstock
Gatare, gatanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.01.2018. 06:54h

Nije poznato da li je u protekle dvije godine ijedna osoba odgovarala zbog nadriljekarstva, vračanja, gatanja, proricanja sudbine ili sličnih obmana, ali ni da li će odgovarati zbog prevara ili trovanja građana olovom.

Crnogorska policija gotovo mjesec ne odgovara “Vijestima” da li su im u 2016. i 2017. godini podnošene prijave protiv onih koji varaju građane pod plaštom gatanja, vračanja, proricanja sudbine, “liječenja”, slivanja olova, “istjerivanja đavola”...

“Vijesti” su proteklih sedmica objavile istraživanje o tome kome se, mimo ljekara, građani obraćaju za pomoć i kako prolaze.

Tokom istraživanja došli smo do imena i adresa njih tridesetak, od kojih smo neke i posjetili. Objavljeni su razgovori sa njima.

Desetak ih je u Podgorici, isto toliko u Baru, Nikšiću, Ulcinju - Miško, Senad, Damir, Crna, Zorica, Safira, Žaro, Fildana, Dijana, Reško, Edin, Elez, Mirsada, Željka, Novo, Dana, Martin, Mićo... Objavljeni su i rezultati analize vode dobijene od “slivačica olova”, za koju je ispitivanjem u Institutu za javno zdravlje utvrđeno da je štetna.

“U dostavljenom uzorku vode izmjerene vrijednosti olova višestruko prelaze vrijednosti koje su propisane Pravilnikom o bližim zahtjevima koji u pogledu bezbjednosti treba da ispunjava voda za piće (Si. list CG br. 24/2012), a koji je u skladu sa evropskim preporukama i preporukama Svjetske zdravstvene organizacije”, piše u Izvještaju o ispitivanju vode dobijene od jedne od vračara.

Ni iz Vrhovnog državnog tužilaštva nijesu odgovorili “Vijestima” da li je VDT Ivica Stanković naložio nadležnom tužilaštvu da ispita da li neko od njih čini krivična djela protiv zdravlja ljudi, nadriljekarstvo, kao ni da li će, ukoliko nije, naložiti pokrertanje istrage zbog ugrožavanja zdravlja ljudi, obmane, prevare, nadriljekarstva.

Član 35 Zakona o javnom redu i miru propisuje da će se od 300 do 1.500 eura kazniti onaj ko se uz novčanu naknadu bavi vračanjem, proricanjem sudbine ili sličnim obmanjivanjem, na način kojim se ugrožava spokojstvo građana.

Krivičnim zakonikom, predviđeno je da će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do dvije godine, kazniti onaj ko se bez odgovarajuće stručne spreme bavi liječenjem ili pružanjem drugih medicinskih usluga.

Upravu policije “Vijesti” su pitale da li su od 1. januara 2016. do 26. decembra 2017. godine dobili ijednu prijavu zbog nadriljekarstva, i ako jesu koliko je takvih prijava, protiv koga su podnijete i da li su te osobe procesuirane.

Nisu odgovorili ni na pitanja da li su im u istom periodu podnošene prijave protiv bilo koje osobe koja se uz novčanu naknadu bavi vračanjem, proricanjem sudbine ili sličnim obmanjivanjem, te ako jesu protiv koga su prijave podnijete i da li su te osobe procesuirane.

Bonus video: