Guglom do Moneovog malo poznatog djela

Slika koja očarava Aržantej, kraj Pariza, takoreći prvi put će biti predstavljena publici, kazao je profesor Ričard Tomson
0 komentar(a)
“Effet de Brouillard / Oblici u magli”, Foto: Exponaute.com
“Effet de Brouillard / Oblici u magli”, Foto: Exponaute.com
Ažurirano: 19.01.2018. 07:58h

Na stotine sati provedenih u kopanju po nepreglednim arhivama biblioteka ili muzeja najčešći su put da se dođe do informacija o izgubljenim ili malo poznatim umjetničkim djelima. Ali, ponekad je dovoljan i jedan klik mišem… U to se uvjerio i jedan britanski istoričar umjetnosti koji je, zahvaljujući Guglu, stigao do malo poznatog djela velikana francuskog impresionizma Kloda Monea (1840-1926).

I upravo ta „opskurna” Moneova slika, naslovljena „Effet de Brouillard” (u slobodnom prevodu „Oblici u magli”), naći će se pred posjetiocima izložbe „Mone i arhitektura” u Nacionalnoj galeriji u Londonu.

Istoričar umjetnosti i profesor na Edinburškom univerzitetu Ričard Tomson, kako su prenijeli britanski mediji, vidio je pomenutu sliku u jednom katalogu posvećenom impresionističkom majstoru. Slika je bila veličine poštanske marke u tom katalogu, a jedina informacija o dielu bila je da se nalazi u privatnoj kolekciji.

“Slika je maltene bila nepoznata javnosti. Takođe, nije se znalo gdje se tačno nalazi. Sada će takoreći prvi put biti predstavljena publici, što je uzbudljivo”, izjavio je Tomson za „Obzerver”.

Ova slika dočarava Aržantej, kraj Pariza, u kome je Mone živeo između 1871. i 1878. godine, i u kome su i nastala neka od njegovih najznačajnijih djela. Tomson je smatrao da bi se slika iz 1872. godine, sa gotovo nejasnim prikazom kuća obavijenih maglom, uklopila idealno u izložbu „Mone i arhitektura”, za koju obavlja kustoski rad. Iako je uspeo da obezbijedi „pozajmicu” ostalih Moneovih djela za izložbu iz privatnih i javnih kolekcija, ovu sliku, rađenu u tehnici ulje na platnu, vidio je kao posljednji, nedostajući dio slagalice.

Na njegovo iznenađenje, sasvim jednostavnim pretraživanjem po Guglu otkrio je da je slika upravo prodata u Americi, u jednoj aukcijskoj kući u Nju Orleansu. Ista slika prije desetak godina, tačnije 2007, našla se na aukciji u londonskom „Kristiju”, dostigavši cijenu od gotovo pola miliona funti, što su istoričari umjetnosti, po svemu sudeći, previdjeli.

Ali, katalog te aukcije otkrio je kustosu zanimljiv podatak - slika je samo tri puta predstavljena javno. Prvi put 1874. godine na izložbi u Londonu, i 12 mjeseci kasnije u Bostonu i Njujorku. Šira javnost, osim u 19. vijeku, sliku je do sad mogla da „vidi” u knjizi Pola Hejesa Takera „Monet at Argenteuil” iz 1982. godine, doduše crno-bijelu, i u katalogu iz 1990, gdje je bila u boji, ali veličine „poštanske marke”, objasnio je Tomson za „Obzerver”, dodavši kako je godinama sjedio zakopan u arhivama: „Ali, ponekad treba koristiti i druge puteve…”

Trgovac umetninama iz aukcijske kuće u Nju Orleansu povezao je Tomsona sa novim vlasnicima slike, koji su drage volje ustupili sliku za predstojeću izložbu u Nacionalnoj galeriji.

Slika „Effet de Brouillard” jedno je od 75 djela, koja su uvršćena u postavku u Nacionalnoj galeriji, koja se otvara u aprilu. Pred posjetiocima londonskog muzeja naći će se, između ostalih, deset slika Aržanteja i pariskih predgrađa, sedam katedrala u Ruanu, osam djela urađenih u Londonu ili onih nastalih u Veneciji.

Gotovo četvrtina slika, koje će biti izložene, nalaze se u privatnim kolekcijama. Prema riječima Tomsona, pored ovog djela, posjetioci će imati priliku da vide još neke „dosad nepoznate slike”. Fokus ove izložbe, shodno njenom nazivu, jeste na arhitekturi, kako slikarevo djelo dosad nije bilo predočeno javnosti.

Težnja kustosa, kako je izjavio, jeste da pokaže kako je Mone kroz zgrade, odnosno kuće „istraživao igru sunca, magle i odsjaja”. I sam umjetnik je još 1895. godine kazao: „Drugi umjetnici slikaju most, kuću, čamac… A ja želim da slikam vazduh koji okružuje most, kuću, čamac - ljepotu svjetla u kojoj se 'kupaju'.”

Mone je uvijek bio mamac za publiku. Tako se, primjera radi, izložba „Mone u 20. vijeku”, koja je održana još 1999. godine u Londonu, smatra rekordnom, s obzirom da ju je vidjelo više od 700.000 posjetilaca. K.V.

Bonus video: