Beharović: Ja rat u Siriji nikada nijesam vidio očima

Ja sam u Siriju otišao da bih živio po islamskom vjerozakonu, rekao je Beharović
362 pregleda 72 komentar(a)
Hamid Beharović, Foto: Savo Prelević
Hamid Beharović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.01.2018. 09:50h

Ulcinjanin Hamid Beharović osuđen je juče u Višem sudu u Podgorici na šest mjeseci zatvora za krivično djelo učešće u stranim oružanim formacijama. Presudu je izrekla sutkinja Biljana Uskoković.

Beharović je juče rekao da se neće žaliti na kaznu koja mu je dosuđena, već će samo “spakovati kofere i otići da je što prije izdržava kako bi nakon togao mogao da nastavi sa normalnim životom”.

On je juče rekao da optužnica nikada ne bi bila podignuta protiv njega da nije bilo njegovog priznanja.

“Za sve što sam optužen, to je od mene. Nikad niko nije znao. Ja sam mogao da kažem da sam šio farmerke u Turskoj čitavo vrijeme. Nije mi padalo na pamet. Ja sam otišao sam, sam donio tu odluku, niko me nije tjerao. Snosim posljedice svojih odluka, ja i niko drugi”, kazao je Beharović.

On je ispričao da su živjeli u pograničnom gradu.

“Grad je vrlo blizu granice, kao moj grad Ulcinj. Bio je miran. Nikada ratnih dejstava nije bilo, živjelo se isto kao u Ulcinju. Nakon nekoliko mjeseci počeli su svakodnevni vazdušni napadi od strane istočnih i zapadnih demokrata koji nijesu stali. I, mi smo počeli da tražimo izlaz napolje. Probali smo par puta, ali smo bili sprečavani od strane turske vojske koji su pucali na mene i moje dijete. Kad smo uspjeli, hvala bogu, izašli smo, došli smo ovdje i ja sam uhapšen”, ispričao je Beharović.

Beharović je bio optužen da se, od aprila 2015. do maja 2016. godine, pridružio i učestvovao u stranoj oružanoj formaciji terorističkoj organizaciji Islamska država Iraka i Levanta (ISIL).

Beharović je ranije negirao navode optužnice Specijalnog državnog tužilaštva da se od aprila 2015. do maja 2016. godine pridružio i učestvovao u stranoj oružanoj formaciji ISIL.

Tvrdio je da nije ratovao u Siriji na strani ISIL-a, ali da je bio u toj zemlji i time prouzrokovao mnogo problema sebi i svojoj porodici.

Beharović je ranije na sudu rekao da je bolestan i da nije učestvovao u borbama, ni u obilasku stražarskih mjesta. U Siriju je, kazao je, pošao jer mu je prijatelj Mirza Haklaj rekao da je tamo dobro i da može lijepo da se živi. Podgoričanin Mirza Haklaj je poginuo u Siriji.

U optužnici piše da je Beharović sa nevjenčanom suprugom Eminom i kćerkom koja je tada imala godinu i šest mjeseci, otputovao iz Podgorice u Istanbul u Turskoj, gdje je stupio u kontakt sa, zasada, neidentifikovanim članovima terorističke organizacije ISIL.

Rekao je da su ga oni iz Turske, preko ilegalnog graničnog prelaza, prebacili u Siriju, na teritoriju pod kontrolom ISIL-a.

Prema optužnici, data mu je kuća u kojoj je ugošćavao borce ISILA-a Adema Mustafića, Omara Redžepagića, Džemala Canovića, Damira Slakovića, Damira Muratovića i druge pripadnike terorističke organizacije ISIL...

Beharović je sa njima, prema navodima optužnice, učestvovao u oružanim formacijama ISIL-a tako što je sa Canovićem i Redžepagićem obilazio stražarska mjesta terorističke organizacije na granici sa Turskom i više puta upotrebljavao oružje koje je od njih dobio.Beharović: Nijesam ratovao

Beharović je juče naglasio da nije ratovao.

“Već godinu i po dana se moje ime veže za riječi kao što su ratnik, borac, ratište i slično. Ja nikada nijesam u Siriji vidio ratište očima, niti sam učestvovo u bilo kakvom ratu, niti sam prije Sirije ratovao na bilo koji način, ni na bilo kom mjestu. Ja sam u Siriju otišao da bih živio po islamskom vjerozakonu. Kada je jedna grupa muslimana uspostavila vjerski zakon, to je prvi i osnovni razlog odlaska mene i mnogih drugih ljudi tamo. Nakon toga, ko je htio da ide da se bori išao je da se bori, ko nije niko ga nije tjerao silom i to je čitava priča”, kazao je juče nakon što mu je presuđeno Beharović.

Bonus video: