Osuđen Beharović: Šest mjeseci zatvora zbog pridruživanja ISIL-u

Beharović je bio optužen da se, od aprila 2015. do maja 2016. godine, pridružio i učestvovao u stranoj oružanoj formaciji terorističkoj organizaciji Islamska država Iraka i Levanta (ISIL)
564 pregleda 23 komentar(a)
Hamid Beharović, Foto: Savo Prelević
Hamid Beharović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.01.2018. 19:00h

Ulcinjanin Hamid Beharović osuđen je danas u Višem sudu u Podgorici na šest mjeseci zatvora za krivično djelo učešće u stranim oružanim formacijama.

Presudu je izrekla sutkinja Biljana Uskoković.

Beharović je bio optužen da se, od aprila 2015. do maja 2016. godine, pridružio i učestvovao u stranoj oružanoj formaciji terorističkoj organizaciji Islamska država Iraka i Levanta (ISIL).

Beharović je ranije negirao navode optužnice Specijalnog državnog tužilaštva da se od aprila 2015. do maja 2016. godine pridružio i učestvovao u stranoj oružanoj formaciji ISIL.

Tvrdio jeda nije ratovao u Siriji na strani ISIL-a, ali da je bio u toj zemlji i time prouzrokovao mnogo problema sebi i svojoj porodici.

Beharović je ranije na sudu rekao da je bolestan i da nije učestvovao u borbama, ni u obilasku stražarskih mjesta. U Siriju je, kazao je, pošao jer mu je prijatelj Mirza Haklaj rekao da je tamo dobro i da može lijepo da se živi. Podgoričanin Mirza Haklaj je poginuo u Siriji.

U optužnici piše da je Behirović sa nevjenčanom suprugom Eminom i kćerkom koja je tada imala godinu i šest mjeseci, otputovao iz Podgorice u Istanbul u Turskoj, gdje je stupio u kontakt sa, zasada, neidentifikovanim članovima terorističke organizacije ISIL.

Dodaje se da su ga oni iz Turske, preko ilegalnog graničnog prelaza, prebacili u Siriju, na teritoriju pod kontrolom ISIL-a.

Prema optužnici, data mu je kuća u kojoj je ugošćavao borce ISILA-a Adema Mustafića, Omara Redžepagića, Džemala Canovića, Damira Slakovića, Damira Muratovića i druge pripadnike terorističke organizacije ISIL...

Beharović je sa njima, prema navodima optužnice, učestvovao u oružanim formacijama ISIL-a tako što je sa Canovićem i Redžepagićem obilazio stražarska mjesta terorističke organizacije na granici sa Turskom i više puta upotrebljavao oružje koje je od njih dobio.

Bonus video: