Konzumiranje šećera negativno utiče na kognitivne funkcije mozga

Prema rezultatima istraživanja osobe koje su prije testova konzumirale hranu bogatu glukozom (grožđani šećer) i saharozom postigli su lošije rezultate u odnosu na osobe koje su konzumirale hranu s fruktozom (voćni šećer) ili sukralozom
118 pregleda 1 komentar(a)
šećer, Foto: Shutterstock
šećer, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.01.2018. 13:14h

Nova studija, koju su proveli istraživači sa Univerziteta Otago na Novom Zelandu, pokazala je kako konzumiranje šećera i zašećerenih proizvoda negativno utiču na kognitivne funkcije mozga.

Prethodne studije istražile su pozitivan uticaj koji glukoza može imati na mozak, poput kratkoročnog poboljšanja pamćenja. Međutim, potrošnja ostalih vrsta šećera, poput fruktoze i saharoze, može imati negativan učinak.

U ovoj studiji istraživači su mjerili kako šećer koji se koristi u domaćinstvu utiče na kognitivne sposobnosti. Osim toga, proučavali su još tri vrste šećera i uporedili njihov uticaj na kognitivne sposobnosti s efektom placebo zaslađivača, poput sukraloze. Svaki učesnik je odgovarao na tri grupe pitanja, među kojima su bili i aritmetički zadaci.

Prema rezultatima istraživanja osobe koje su prije testova konzumirale hranu bogatu glukozom (grožđani šećer) i saharozom postigli su lošije rezultate u odnosu na osobe koje su konzumirale hranu s fruktozom (voćni šećer) ili sukralozom.

"Fascinirana sam otkrićem koje ukazuje na to u kolikoj mjeri konzumiranje šećera može uticati na ponašanje pojedinca na dnevnoj bazi, odnosno kako potrošnja šećera može promijeniti način rada našeg mozga", rekla je Mai Peng, jedna od autora studije i profesorica na Univerzitetu Otago, prenosi klix.ba.

Bonus video: