Zdravlje u brojkama

Samo jedna pizza sa sosom od paradajza nedjeljno će umanjiti rizik od nastanka tumora
93 pregleda 0 komentar(a)
Zdravlje
Zdravlje
Ažurirano: 24.12.2017. 16:09h

Mogu li brojevi imati uticaja na naše zdravlje? Odgovor je da, i pritom ne mislimo na numerologiju. Zdravlje u brojkama otkriće nam zanimljive činjenice!

2000

Toliko koraka treba napraviti svaki dan kako biste spriječili nagomilavanje viška kilograma. Ovo znači znači samo petnaest minuta hodanja. Dovoljno je da izađete iz autobusa samo jednu stanicu prije nego što biste trebali i prošetate do kuće. Mogli biste se iznenaditi koliki ovo može imati učinak na vašu liniju.

100

Toliko kalorija manje bi trebalo manje da unosite u svoje tijelo ako želite da smršate 4-5 kilograma u roku od godinu dana. Stotinu kalorija i nije tako puno! Praktično bi to značilo šaka čipsa, čaša kole ili zdjelica pudinga. Dovoljno je samo da uvijek kažete ne ovim zalogajima.

60

Ovo je broj dodatnih minuta dnevno koje bi trebalo da potrošite na spavanje. Dodatni sat spavanja će povećati Vaše vitalne funkcije za oko 25%. Vaš nivo koncentracije će se podići, raspoloženje će se popraviti i bićete u mnogo manjoj mjeri podložni stresu. Ako se ne budite sami ujutro nego vam je zvuk alarma noćna mora, to znači da vam je potreban dodatni sat spavanja. Ako tih 60 minuta ne možete da priuštite, učinite to mogućim barem vikendom.

24

Uz ovoliko trbušnjaka ćete zauvijek zaboraviti na salo oko struka, a pomoći će i u izbjegavanju nagomilavanja suvišnih kilograma. Samo istrajte svakodnevno!

15

Barem ovoliko minuta dnevno bi trebalo da se smijete da biste bili zdravi. Smijanje će potpomoći oksigenaciju organizma, poboljšati cirkulaciju, održati srce zdravim i smanjiti koncentraciju hormona stresa. Tijelo na smijanje reagguje na jednak način kao i na tjelesnu aktivnost jer smijeh aktivira 150 različitih mišića. Ako se smijete samo stotinjak puta dnevno, to će biti ekvivalent 15-minutnom bavljenju aerobikom.

5

To je minimalni broj čaša vode koji je organizmu potreban za ispravno funkcionisanje. Takođe mu je potrebno pet malih obroka dnevno – na ovaj ćete način održati optimalnu koncentraciju šećera u krvi i spriječiti prejedanje.

2

Toliko zdjelica voća i povrća je potrebno svaki dan da biste bili zaštićeni od kardiovaskularnih bolesti i karcinoma. voće i povrće takođe će pomoći u održavanju optimalne tjelesne težine.

1

Samo jedna pizza sa sosom od paradajza nedjeljno će umanjiti rizik od nastanka tumora. To je zbog likopena, koji ima antikancerogena svojstva a kuvani paradajz ga je pun.

Bonus video: