Medojević sada ne zna šta je Katnić radio u Cavtatu

Ukoliko se utvrdi da Julijana Kršikapa Petković ne postoji, Nebojša Medojević će odgovarati za lažno prijavljivanje
103 pregleda 75 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Savo Prelević
Nebojša Medojević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.12.2017. 07:46h

Specijalno državno tužilaštvo otvorilo je izviđaj povodom tvrdnji lidera Pokreta za promjene Nebojše Medojevića da je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić učestvovao u zlostavljanju civila u Cavtatu početkom devedesetih godina.

U okviru tog izviđaja, Medojević je juče, u svojstvu građanina, saslušan u prostorijama Specijalnog policijskog odjeljenja. On je, prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, na pitanje policije da li je on ostvario lični kontakt sa Julijanom Kršikapa Petković, koju pominje, i da li mu je ona rekla da je zlostavljana rekao da nije imao kontak sa njom.

Na pitanje kako je došao do tih saznanja, da li posredno ili neposredno, da li ima neki dokument, izvještaj, saopštenje ili bilo što, kazao da ne zna ništa i da mu je sve ispričao njegov izvor iz hrvatskih diplomatskih krugova.

Pitan je i da li zna gdje je ta žena sada, da li je i dalje živa jer u cilju gonjenja Katnića kao eventualnog izvršioca krivičnog djela, ona bi morala biti saslušana, Medojević je rekao da ne zna. Kazao je da mu je taj izvor dao njene podatke i da su podaci koje mu je dao bili samo usmeni.

Izvor "Vijesti" iz Specijalnog policijskog tima kazao je da je Medojević rekao da je ta žena navodno seksualno, fizički i psihički zlostavljana, ali da je nije zlostavljao Katnić, nego je on samo navodno isleđivao. Rekao je policiji da su nju zlostavljali drugi ljudi, njemu nepoznati. Ponovio je da vjeruje svojim izvorima da je Katnić bio tamo i da je bio dužan to da spriječi i prijavi.

Specijani policijski tim će, ukoliko se uspostavi da ta žena ne postoji, podnijeti protiv Medojevića krivičnu prijavu za lažno prijvljivanje, nezvanično je rečeno "Vijestima”.

Oni su juče pitali Medojevića šta će biti ako se uspostavi da ta žena ne postoji, on je rekao da je moguće da se preudala i promijenila prezime.

Medojević je juče nakon saslušanja kazao da on nema saznanja da li je Katnić neposredno učestvovao u maltretiranju civila, ali trvrdi da Katnić to nije ni spriječio.

"Ja sam i danas dao izjavu da je izvjesna Julijana Petković rođena Kršikapa bila zlostavljana u Cavtatu u prostorijama vojne uprave, najvjerovatnije u hotelu "Makedonija" u periodu 91-92 kad je tamo šef vojne uprave bio Katnić. On je bio šef, isljednik, oficir kontraobavještajne službe, dio vojne uprave i on je učestvovao u tom maltretiranju. Da li je učestvovao lično, šta je radio, koliko je osoba učestvovalo, zaista nemam te informacije, ali sigurno da je bio tu prisutan, da nije spriječio, da nije poveo nikakav disciplinski postupak, da se ništa nije desilo. Ovaj slučaj je meni pomenula tužiteljka Lidija Vukčević", rekao je Medojević.

Medojević se ranije danas nije u zakazano vrijeme pojavio pred pripadnicima Specijalnog policijskog odjeljenja koje mu je uputilo poziv za razgovor zbog saznanja koja ima o navodnim zlostavljanjima za vrijeme ratnih dešavanja.

Razgovor je bio zakazan za 10 sati. Umjesto lidera PZP-a, tada se pojavio njegov advokat Dražen Medojević koji je za Televiziju Vijesti objasnio da se njegov klijent zbog ranije preuzetih obaveza nije mogao pojaviti u zakazanom terminu i da će policijsko odjeljenje posjetiti tokom dana.

Medojević je juče saopštio da glavni specijalni tužilac nastavlja da “brutalno zloupotrebljava službena ovlašćenja, tužilaštvo i bruka Crnu Goru, stavljajujući SDT u funkciju ličnog obračuna sa liderima Demokratskog fronta”.

Za "Leonardo" mu rekli izvori iz ANB-a

Nebojša Medojević je pred pripadnicima Specijalnog policijskog odjeljenja juče rekao da su mu informaciju da se Milivoje Katnić svake večeri sastaje sa Milom Đukanovićem, Acom Đukanovićem i Bebom Popović u restoranu "Leonardo" dali njegovi dugogodišnji izvori iz Agencije za nacionalnu bezbjednost i da on vjeruje svojim izvorima.

Iz SDT su prije nekoliko dana demantovali Medojevića da se Katnić ikada sastao Acom Đukanovićem ili Bebom Popovićem “na bilo kom mjestu, pa ni u pomenutom re storanu”.

Iz SDT-a su rekli da je bilo zvaničnih sastanaka sa Đukanovićem dok je bio premijer.

Bonus video: