U MODERNOJ GALERIJI

U petak promocija knjige o kulturnoj zaostavštini Balšića

Knjiga tretira kulturnu i nacionalnu posebnost, druge po redu crnogorske dinastije - Balšić, naročito njihovu kulturnu zaostavštinu
324 pregleda 1 komentar(a)
Balšići grb
Balšići grb
Ažurirano: 04.04.2019. 23:36h

Promocija knjige “Kulturna baština Balšića” (istorijski almanah),  muzejskog pedagoga mr Vanje Vešović-Vuković  biće održana sjutra u 20 časova u  izložbenom prostoru Moderne galerije u organizaciji JU Muzeji i galerije Podgorice. 

Knjiga tretira kulturnu i nacionalnu posebnost, druge po redu crnogorske dinastije - Balšić, naročito njihovu kulturnu zaostavštinu.

Kako se radi o kulturnom nasljeđu XIV vijeka, teško da bilo kakvi konzervatorski i restauratorski radovi mogu vratiti njegov autentičan izgled. Stoga, ovom knjigom na poseban način, poučnim, humanim, nadasve interesantnim pričama autor nastoji vratiti stari sjaj i prikazati moralne vrijednosti i kodekse koje su crnogorski dinasti poštovali i po kojima su živjeli.

Na taj način, ova knjiga pruža  umjesto obilja  faktografskih podataka interesantne  priče koje se duže pamte, ostaju trajnije u sjećanju, opominju da je kulturno nasljeđe nešto što zaista treba čuvati.

Izdavač knjige je JU Muzeji i galerije Podgorice, a knjigu je finansijski podržalo Ministarstvo kulture  u saradnji sa JU Muzeji i galerije Podgorice.

U okviru ovog projekta predviđene su i radionice sa osnovnim i srednjim školama jer je knjiga od izuzetnog edukativnog značaja za nastavu društvene grupe predmeta.

U okviru večeri biće prikazan i kratak filmski materijal: Umjetnički doživljaj srednjovjekovne crnogorske kulture, utemeljen i inspirisan pomenutom knjigom. Filmski materijal je priredilo Udruženje humanistkinja Crne Gore - Crnogorka.