Vuko Borozan sportista godine

Proglašenje najboljeg sportiste, najboljih mladih sportista i ekipa u 2017. godini tradicionalno će se održati u "Vili Gorica" u četvrtak 21. decembra
90 pregleda 13 komentar(a)
Vuko Borozan, Foto: Savo Prelević
Vuko Borozan, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.12.2017. 16:48h

Rukometni savez ga nije predložio u prvom krugu, vjerovatno čekajući medalju "lavica" na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj, ali je pravda zadovoljena - Vuko Borozan je najbolji sportista Crne Gore za 2017. godine u izboru Crnogorskog olimpiskog komiteta.

To je odluka žirija, ali je potrebno da je ratifikuje Izvršni odbor COK-a, koji je ranije znao da doda još jednog sportistu i da izabere dvoje laureata...

Situaciju su izvukli bivša rukometašica i predsjednica Skupštine RSCG Zorica Kovačević, koja je članica žirija, i prvi kapiten "lavova" Goran Đukanović, jer su naknadno predložili 23-godišnjeg Cetinjanina.

Do predviđenog roka, 5. decembra, bile su predate kandidature fudbalera Stefana Savića, odbojkaša Miloša Ćulafića, džudiste Nikole Gardaševića, karatiste Marija Hodžića i reprezentativke u streljaštvu - Anđele Miličković.

Niko od njih, međutim, nije imao ni približno dobre rezultate kao Borozan. Cetinjski bombarder je u prvoj sezoni u dresu Vardara osvojio Ligu šampiona, u kojoj je dao 49 golova, uključujući i pet u polufinalu protiv Barselone (26:25) i tri u finalu sa Pari Sen Žermenom (24:23).

Uzgred, uzeo je duplu krunu u Makedoniji i SEHA ligu, a bio je najbolji lijevi bek fajnl-fora tog takmičenja.

I sa Crnom Gorom je u 2017. ostvario veliki uspjeh, jer se domogao Evropskog prvenstva.

"Lavovi" su nakon prva dva kola kvalifikacija imali samo bod i gol-razliku minus 15, ali su u preostala četiri kola upisali po dvije pobjede i remija. Protiv Slovačke je u Hlohovecu (27:27) dao 11 golova, tri dana kasnije je mrežu istog rivala u Bijelom Polju (31:30) zatresao sedam puta, a bio je najzaslužniji za možda i najveći trijumf crnogorske reprezentacije protiv Švedske u Nikšiću (28:24) sa 10 pogodaka.

Tim Dragana Đukića je vizu za Hrvatsku izborio 17. juna remijem sa Rusijom u Moskvi (27:27), a Borozan je sa sedam golova bio najefikasniji igrač meča nakon kojeg je velikan svjetskog rukometa ostao bez vize za EP.

Najbolji sportista Crne Gore će sa drugovima pokušati da ostvari ono što "lavovi" nisu nikada ranije - da upiše pobjedu na Evropskom prvenstvu.

Do sada su na šampionatima Starog kontinenta imali jedan remi i 11 poraza, a sada će igrati u grupi u Zagrebu sa aktuelnim šampionom Njemačkom, Makedonijom i osvajačem svjetske bronze, Slovenijom.

Laureati u izboru COK-a do sada su bili Srđan Mrvaljević (2011), Bojana Popović i Katarina Bulatović (2012), Nikola Janović (2013), Bulatovićeva i Mlađan Janović (2014), Aleksandar Ivović (2015), koji je lani podijelio nagradu sa Marinom Raković.

Bonus video: