Zašto mamurluk jače "boli" nakon tridesete?

0 komentar(a)
mamurluk, Foto: Shutterstock
mamurluk, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.05.2018. 15:00h

Mladi ljudi lako popiju čašu vina, dvije čaše martinija i nekoliko žestokih pića a da drugi dan ne osjećaju nikakve posljedice. Što se događa u tridesetim da mamurluk nakon lude noći traje danima?

Radi li se o godinama? Stručnjaci kažu da ne i smatraju da je veća vjerovatnoća da se radi o nakupljenim toksinima u organizmu tokom godina zbog čega mu je potrebno puno više vremena kako bi izbacio alkohol iz tijela.

Konzumirajte manje toksina i vaš organizam će raditi bolje.

Piti manje alkoholnih pića je svakako pravo rješenje.

Upravo je etanol sastojak alkoholnih pića koji je toksin, i pri svakoj čaši ispijenog pića, etanol se "prošeta" organizmom stotinjak puta prije nego ga izbaci vani. Zdrava jetra se riješi jednog pića kroz sat vremena, popijete li više, pripremite se na mamurluk.

Koje je boje vaša jetra?

Prema riječima dr Erika Bravermana, autora knjige "Mlađi ti", zdrava jetra je sjajna i crvenkasta, dok jetra alkoholičara (masna jetra) izgleda oštećeno i tamne je boje. On tvrdi da svako ko popije dva alkoholna pića svake večeri ima masnu jetru, koja tada akumulira veliki broj triglicerida i usporava regulaciju glukoze te usljed toga radi usporeno.

Alkohol uz večeru ili alkohol uz ručak

Enzim zaslužan za razgradnju etanola u organizmu se naziva "alkohol dehidrogenaza" (ADH), a on je na vrhuncu "rada" naveče dok je tokom dana njegova sposobnost razgradnje slabija. To je i jedan od razloga zašto se osjećate pijanije ako popijete čašu vina za vrijeme ručka nego naveče. Geni takođe određuju koliko će čovjek ovog enzima proizvoditi, pa su tako neki pojedinci osjetljiviji na alkohol, dok drugi mogu popiti mnogo više., prenosi Ordinacija.