Sok od višanja za duži san

Naučnici su objasnili da se to dešava zato što je ova voćka prirodan izvor melatonina, hormona koji utiče na san i pospješuje ga
189 pregleda 0 komentar(a)
višnje, Foto: Shutterstock
višnje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.07.2018. 16:00h

Stres i tropske vreline u kombinaciji okidač su za nesanicu. A, kada se ona ponavlja iz noći u noć, neminovno je da dođu iscrpljenost, pad energije, dekoncentracija, bezvoljnost, glavobolja, vrtoglavica...

Da biste poboljšali kvalitet sna, probajte sa alternativnim rješenjima, koja isključuju upotrebu sedativa.

Istraživanja pokazuju da su višnje melem protiv nesanice. Samo dvije čaše soka od ovog ukusnog voća dnevno pomoći će vam da brže zaspite.

U studiji koja je to dokazala učestvovale su osobe koje pate od nesanice. U razdoblju od dvije nedelje one su svakodnevno pile 500 ml soka od višanja, a u naredne dvije nedelje placebo napitak, nalik ovom soku. Svi ispitanici su izjavili da su ljepše i duže spavali, kao i da se nisu mučili, nego su odmah zaspali. Rezultati studije su otkrili da sok od višanja može da produži san u prosjeku za 84 minuta.

Naučnici su objasnili da se to dešava zato što je ova voćka prirodan izvor melatonina, hormona koji utiče na san i pospješuje ga. Sadrži i aminokiselinu triptofan, a ona je takođe odgovorna za kvalitetan san, prenose Novosti.