BIVŠI ŠEF KRIMINALISTIKE U SPECIJALNOM TUŽILAŠTVU

Milovan Pavićević saslušan zbog krađe pisama

Menadžment Uprave policije zaprijetio je da će inicirati pokretanje odgovornosti postupajućeg tužioca ukoliko Medojević i Terzić ne budu osuđeni za krivična djela za koja se terete
469 pregleda 6 komentar(a)
Milovan Pavićević, Foto: Savo Prelević
Milovan Pavićević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.12.2017. 15:29h

Bivši šef Uprave kriminalističke policije, Milovan Pavićević, saslušan je prošle sedmice u Specijalnom državnom tužilaštvu u okviru istrage o nestanku pisama i dokumenata izuzetih tokom pretresa kuće Veselina Mujovića u februaru prošle godine, saznaju “Vijesti”.

Nije poznato u kom svojstvu je Pavićević salušavan u tužilašvu jer postupak nosi oznaku tajnosti.

Pisma su najprije ukradena iz Uprave policije, a onda nakon 40 dana pronađena u njihovom službenom vozilu. Specijalno tužilaštvo je zbog nestanka pisama tada uhapsilo v.d. šefa Odsjeka za sprečavanje organizovanog kriminala i korupcije Dalibora Medojevića i inspektora tog odsjeka Nikolu Terzića.

Njih dvojica su osumnjičeni da su počinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja.

Medojevića i Terzića sudija za istragu Višeg suda Miroslav Bašović pustio je da se brane sa slobode, iako je potvrdio osnov sumnje da su počinili krivična djela za koje ih Specijalno tužilaštvo tereti.

Nakon hapšenja Medojevića, koji je uhapšen dan nakon Terzića, menadžment Uprave policije oštro je regovao prema Specijalnom tužilaštvu i apelovao saopštenjem kod tadašnjeg premijera Mila Đukanovića da ih zaštite od glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Na ranije pitanje “Vijesti” Specijalnom tužilaštvu da li su utvrdili ko su članovi menadžmenta Uprave policije koji stoje iza tog saopštenja u kojem je bilo niz kritika na Katnićev i rad tužilaštva, ali i prijetnji da će “inicirati pokretanje odgovornosti postupajućeg tužioca i nadležnog tužilaštva ukoliko Medojević i Terzić pravosnažnom presudom ne budu osuđeni za krivična djela za koja se terete”, iz SDT-a su rekli da to što je menadžment saopštio “nije krivično djelo”.

Među ukradenim pismima su i ona koja je Mujović pisao Milu Đukanoviću, ali i još nekim ljudima iz političkog i javnog života.

Ta pisma i dokumente policija je uzela 19. februara kada je pretresala kuću tada uhapšenog Mujovića u istrazi u kojoj je osumnjičen da je na prevaru uzeo blizu 900.000 eura od sada osuđenog političara Svetozara Marovića, govoreći mu da će mu olakšati status u istragama o milionskim malverzacijama u Budvi.

Specijalni tužilac Lidija Vukčević, u prvim danima nakon nestanka dokaza, saslušala je sve pripadnike Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminala, koji su bili u dodiru sa nestalim dokazima.

Nakon što je tužilaštvo otvorilo istragu, dokazi koji su ukradeni iz policije na još neobjašnjen način pronađeni su u vozilu za uviđaje Centra bezbjednosti Podgorica. Među njima je pronađen i jedan papir koji nije ni bio zaveden kao izuzet prilikom pretresa.

Mujović je pisao Đukanoviću o svojim naporima da se odnosi sa Srbijom poboljšaju, o aktivnostima koje preduzima za očuvanje crnogorskih državnih interesa i dovođenju investitora. On je pisao Đukanoviću i o srpskom premijeru Aleksandru Vučiću, generalima srpske policije, biznismenima, bezbjednosnim izazovima i ciljevima, “posredovanju u poslovima za državu”...

Obavještavao ga je i o sadržaju sastanaka koje je imao i ljudima sa kojima se sastajao i iznosio Đukanoviću razne predloge i ideje.

Milovan Pavićević je podnio ostavku na funkciju šefa kriminalistike sredinom januara ove godine, a na njegovo mjesto je postavljen bivši zamjenik osnovnog državnog tužioca u Podgorici Enis Baković.

Đukanović najavio da će biti čistka kada se slučaj rasvijetli

Više izvora “Vijesti” bliskih istrazi kazali su ranije da je pisma mogao da ukrade samo neko kome je to naredio da uradi neko “mnogo jak”.

Ocijenili su da ih je ukrao neko ko je htio time da “sačuva” Đukanovića, ali da mu je tim potezom samo napravio ogromnu štetu, jer su ta pisma “gluposti”. Đukanović je tada kazao da nikada nije dobio pisma od Mujovića, ni na kojoj adresi.

“Moguće da je golub bio u pitanju i da je u međuvremenu pao i da zbog toga traže ta pisma“, rekao je Đukanović.

On je rekao da je važno da se sazna kako je nestao dio dokaznog materijala i ko je pokušao da omete istragu.

“Ko god to bio, nema mu mjesta ni u jednom državnom organu. Nikakve sumnje nema da onog trenutka, kada dođemo do saznanja da je to uradio bilo koji čovjek zaposlen u bilo kojoj instituciji, taj više tamo neće raditi”, kazao je Đukanović.

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković kazao je tada da neće dozvoliti da opstrukcije rada Tužilaštva prođu nekažnjeno, odakle god dolazile.

Preporučujemo za Vas