Žižić: Intenzivnije raditi na problematici samoubistava

Nebojša Žižić iz NVO Centar za prevenciju suicida rekao je da je stopa samoubistva u Crnoj Gori (broj samoubistava na sto hiljada stanovnika) koja se kreće između 14 i 15, malo iznad evropskog prosjeka i godinama se održava na tom nivou
164 pregleda 1 komentar(a)
samoubistvo, Foto: Shutterstock.com
samoubistvo, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 10.12.2017. 14:16h

Rad državnih institucija u Crnoj Gori na problematici samoubistava trebalo bi da bude raznovrsniji i intenzivniji, smatraju u nevladinoj organizaciji (NVO) Centar za prevenciju suicida, i poručuju da je građanska akcija kroz NVO sektor krucijalno važna.

Iz Uprave policije su saopštili da je u Crnoj Gori, u prvih deset mjeseci ove godine, izvršeno 95 samoubistava, što je za jedno manje u odnosu na isti prošlogišnji period.

Nebojša Žižić iz NVO Centar za prevenciju suicida rekao je da je stopa samoubistva u Crnoj Gori (broj samoubistava na sto hiljada stanovnika) koja se kreće između 14 i 15, malo iznad evropskog prosjeka i godinama se održava na tom nivou.

“To ukazuje da se na nivou društva ne preduzimaju novi koraci kako bi se broj samoubistava smanjio”, ocijenio je Žižić za agenciju MINA.

Žižić smatra da bi, kao i po pitanju ostalih javnozdravstvenih problema, rad države na toj problematici mogao biti mnogo raznovrsniji i intenzivniji.

Međutim, kako dodaje, rad državnih institucija nigdje u svijetu nije dovoljan, pa ni u Crnoj Gori.

Kako je kazao, od krucijalne važnosti je građanska akcija kroz NVO sektor što pokušavaju da iniciraju projektom „Živjeti je pravi izbor“, čiji je on koordinator, a na kome radi sa koleginicom Danijelom Femić.

Žižić je pojasnio da će, u okviru tog projekta koji će realizovati u saradnji sa Opštinom Bijelo Polje, odšampati flajere koji sadrže osnovne informacije o suicidu i održati seriju edukativnih radionica u srednjim školama i staračkom domu.

"Raspoloženi smo za saradnju sa svim vladinim i nevladinim organizacijama koji temu suicida prepoznaju kao važnu i spremne su da se potrude da se poboljša aktuelno stanje”, kazao je Žižić.

Kako je rekao, kada se govori o uzrocima suicida, uvijek se govori o cijelom setu faktora koji doprinose da se suicidi realizuju.

"Faktori rizika su, prije svega, prisustvo mentalne bolesti, alkoholizam ili zavisnost od neke druge psihoaktivne supstance, prisustvo hronične ili neizlečive bolesti, psihička kriza (gubitak bliske osobe, prekid emotivne veze, finansijski problem i gubitak posla), zatim pretrpljena trauma ili zlostavljanje, raniji pokušaji suicida i suicidi člana porodice ili prijatelja”, pojašnjava Žižić.

Prema njegovim riječima, obično osobe koje odluče da počine samoubistvo, vide to kao jedini "izlaz" iz trenutne nepodnošljive situacije.

Kako je naveo Žižić, cilj Centra za prevenciju suicida je da doprinese da se o samoubistvu govori kao i svakom drugom zdravstvenom problemu i da tu temu izvede iz tabu zone.

On je rekao da je veliki broj ljudi u nekom periodu života suicidalan, ali, srećom, u velikom broju slučajeva to bude prolazna faza.

"Dobrim preventivnim programima koje imamo u planu broj suicida i pokušaja suicida bi se smanjio u odnosu na postojeće stanje. Prije svega, planiramo edukativne programe među omladinom, ali i starim osobama koji spadaju u rizične grupe za suicide”, najavio je Žižić.

Kako je kazao, ukoliko bi ih podržali donatori kroz projekte, planiraju osnivanje baze koja bi regrutovala, obučavala volontere i pružala usluge suicidalnim osobama i osobama u krizi.

Žižić je saopštio da je njihove dosadanašnje aktivnosti podržala jedino Opština Bijelo Polje kroz odobravanje projekta koji se bavi prevencijom kroz edukaciju, prije svega sa mladima i osobama u trećoj životnoj dobi.

Bonus video: