Za 10 mjeseci 95 samoubistava u Crnoj Gori: Najviše u PG, slijede NK, HN...

„Prema načinu, tri samoubistva su izvršena vješanjem, a po dva samoubistva trovanjem i skokom sa visine. Posmatrano po starosnoj strukturi, 25 odsto njih su do 40 godina starosti, 50 odsto od 40 do 60 godina starosti i 25 odsto stariji od 60 godina“, precizirali su iz policije
200 pregleda 11 komentar(a)
Samoubistvo, Foto: Shutterstock
Samoubistvo, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.12.2017. 14:52h

U Crnoj Gori je, u prvih deset mjeseci ove godine, izvršeno 95 samoubistava, što je za jedno manje u odnosu na isti prošlogišnji period, saopštili su Uprave policije.

Kako su kazali agenciji MINA, do 1. novembra najviše se samoubistava dogodilo u Podgorici – 24, potom u Nikšiću 19 i u Herceg Novom 14.

U Baru je u tom periodu izvršeno devet samoubistava, u Beranama jedno manje, u Pljevljima sedam, u Budvi šest i u Bijelom Polju pet.

U januaru se dogodilo osam samoubistava, od koji su tri registrovana na području nadležnosti Centra bezbjednosti (CB) Podgorica, po dva na području nadležnosti CB Nikšić i Bar i jedan u Herceg Novom.

Iz Uprave policije su kazali da se, u odnosu na polnu strukturu, muškarci pojavljuju kao počinioci samoubistva u 75 odsto slučajeva.

„Prema načinu, tri samoubistva su izvršena vješanjem, a po dva samoubistva trovanjem i skokom sa visine. Posmatrano po starosnoj strukturi, 25 odsto njih su do 40 godina starosti, 50 odsto od 40 do 60 godina starosti i 25 odsto stariji od 60 godina“, precizirali su iz policije.

Kako su saopštili, i u februaru je registrovano osam samoubistava, od kojih četiri na području nadležnosti CB Podgorica, dva u Baru i po jedan na području nadležnosti CB Nikšić i CB Bijelo Polje.

„U odnosu na polnu strukturu, muškarci se pojavljuju kao počinioci samoubistva u 62,5 odsto slučajeva. Prema načinu, po tri samoubistva su izvršena vješanjem i skokom sa visine, a vatrenim oružjem i trovanjem po jedno“, navode iz policije.

Kako dodaju, 25 odsto osoba koje su izvršile samoubistvo je staro do 40 godina , 25 odsto od 40 do 60 godina i 50 odsto osoba su stariji od 60 godina.

U martu je registrovano šest samoubistava – po dva na području nadležnosti podgoričkog i budvanskog CB i po jedno u Nikšiću u Pljevljima.

Kako su naveli iz policije, u odnosu na polnu strukturu, muškarci se pojavljuju kao počinioci samoubistva u 66,6 odsto slučajeva.

Prema načinu, četiri samoubistva su izvršena vatrenim oružjem i po jedno vješanjem i trovanjem.

„Trideset tri odsto osoba su starosti do 40 godina, 17 odsto od 40 do 60 godina i 50 odsto osobe starije od 60 godina“, precizirali su iz policije.

U aprilu je, kako je saopšteno, registrovano 14 samoubistava, od kojih po tri u Podgorici i Herceg Novom, po dva u Nikšiću i Beranama i po jedno u Baru, Budvi, Bijelom Polju i Pljevljima.

U odnosu na polnu strukturu, muškarci se pojavljuju kao počinioci samoubistva u 78,5 odsto slučajeva.

Kako su rekli iz policije, pet samoubistava je izvršeno vatrenim oružjem, a sedam vješanjem.

„Posmatrano po starosnoj strukturi, 28,5 odsto su osobe stare do 40 godina, 29 odsto od 40 do 60 godina starosti i 42,5 odsto stariji od 60 godina“, naveli iz policije.

U maju je registrovano 13 samoubistava - četiri u Podgorici, po tri u Herceg Novom i Beranama i po jedno u Nikšiću, Budvi i Pljevljima.

Kako je saopšteno, sve osobe koje su izvršile samoubistava u maju su muškarci.

Prema načinu, šest samoubistava je izvršeno vatrenim oružjem, a sedam vješanjem.

„Posmatrano po starosnoj strukturi sedam odsto su osobe do 40 godina starosti, 47 odsto su osobe od 40 do 60 godina starosti i 46 odsto su stariji od 60 godina“, navode iz policije.

U junu je registrovano 12 samoubistava, od kojih najviše u Podgorici – tri, a na području Herceg Novog, Nikšića i Berana dogodila su se po dva samoubistava.

Na području nadležnosti CB Bijelo Polje, Budva i Pljevlja dogodilo se po jedno samoubistvo.

U odnosu na polnu strukturu, muškarci se pojavljuju kao počinioci samoubistva u 83 odsto slučajeva.

Prema načinu, samoubistva su u najvećem broju izvršena vatrenim oružjem (pet) i vješanjem (tri).

Posmatrano po starosnoj strukturi, 33 odsto su osobe do 40 godina starosti, 17 odsto od 40 do 60 godina starosti i 50 odsto su osobe starije od 60 godina.

U julu je registrovano osam samoubistava, od kojih četiri na području nadležnosti CB Nikšić.

U Podgorici su izvršena dva samoubistva, a u Herceg Novom i Bijelom Polju po jedno.

U odnosu na polnu strukturu, muškarci se pojavljuju kao počinioci samoubistva u 87,5 odsto slučajeva.

Prema načinu, četiri samoubistva su izvršena vatrenim oružjem, i po dva utapanjem i vješanjem.

Posmatrano po starosnoj strukturi, 12,5 odsto osoba koje su izvršile samoubistvo u julu su stare do 40 godina starosti, 37,5 odsto od 40 do 60 godina i 50 odsto su stariji od 60 godina.

U avgustu je registrovano pet samoubistava, koji su izvršili muškarci.

U Nikšiću su registrovana dva samoubistva, a po jedno u Herceg Novom, Podgorici i Budvi.

Prema načinu, dva samoubistva su izvršena vješanjem, a po jedno vatrenim oružjem, utopljenjem i bacanjem sa visine .

„Šezdeset odsto osoba koje su izvršile osobe u ovom mjesecu su do 40 godina starosti, 20 odsto su od 40 do 60 godina starosti i 20 odsto stariji od 60 godina“, precizirali su iz policije.

U septembru je registrovano devet samoubistava – tri u Pljevljima, dva u Herceg Novom i po jedno u Podgorici, Baru, Nikšiću i u Beranama.

U odnosu na polnu strukturu, muškarci se pojavljuju kao počinioci samoubistva u 77,7 odsto slučajeva.

Prema načinu, pet samoubistava je izvršeno vješanjem, dva vatrenim oružjem i po jedno utopljenjem i bacanjem sa visine .

Posmatrano po starosnoj strukturi, 44 odsto su osobe do 40 godina starosti, 12 odsto od 40 do 60 godina i 44 odsto stariji od 60 godina.

U oktobru je registrovano 12 samoubistava, od kojih po tri na području nadležnosti CB Bar i Nikšić.

U Bijelom Polju su registrovana dva samoubistva, a u Podgorici, Budvi, Herceg Novom i Pljevljima po jedno.

U odnosu na polnu strukturu, muškarci se pojavljuju kao počinioci samoubistva u 75 odsto slučajeva.

„Prema načinu, tri samoubistva su izvršena vješanjem, četiri vatrenim oružjem i dva bacanjem sa visine.

Posmatrano po starosnoj strukturi, 16 odsto su osobe do 40 godina, 26 odsto od 40 do 60 godina starosti i 58 odsto stariji od 60 godina.

Kako su kazali iz policije, 2006. godine je registrovano 199 samoubistava, dok je deset godina kasnije – 2016. godine, registrovano 111 slučajeva što ukazuje na smanjenje od oko 79 odsto.

Prema podacima policije, od 2013. do 2016. godine, četiri maloljetnika izvršila su samoubistvo.

Bonus video: