Napad na Rusiju: "Nakon ekonomije i politike, prešli su na sport"

Međunarodni olimpijski komitet suspendovao je Rusiju sa Zimskih olimpijskih igara, zbog "sistematskog dopinga sportista pod kontrolom i uz znanje državnih organa"
11 komentar(a)
Rusija, Foto: Reuters
Rusija, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.12.2017. 13:47h

Rusija mora detaljno i pažljivo da analizira odluku MOK-a o suspenziji zemlje sa Zimskih olimpijskih igara 2018. godine, prije nego što preduzme konkretne mjere, kazao je Dmitri Peskov, portparol Kremlja.

“Moramo da ostavimo emocije po strani i da ozbilno analiziramo sve prije nego što donesemo adekvatan sud”, rekao je Peskov.

Međunarodni olimpijski komitet suspendovao je Rusiju sa Zimskih olimpijskih igara, zbog "sistematskog dopinga sportista pod kontrolom i uz znanje državnih organa".

Ruskim sportistima, koji nisu imali kazne za korištenje nedozvoljenih stimulativnih sredstava, biće dozvoljen nastup, ali pod olimpijskom, a ne ruskom zastavom. Nastupiće pod nazivom "Olimpijski sportisti Rusije".

Oni neće moći da se takmiče u opremi sa ruskim obilježjima, niti će se u slučaju osvajanja zlatne medalje čuti ruska himna.

Za razliku od Peskova, koji je imao diplomatsku izjavu i koji je, takođe, kazao da Rusija mora da ima čvrste odnose sa MOK-om, portparolka Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova je bila oštra.

Ona je na pres konerenciji kazala da je riječ o “međunarodnoj kampanji protiv Rusije”.

“Pokušaji da se Rusija izoluje politički i ekonomski nisu uspjeli, pa je fokus sada usmjeren na sport”, kazala je Zaharova.

Bonus video: