Međunarodna akcija: Uhapšeno 18 osoba, zaplijenjeno oružje i municija

"Započeta u septembru 2017. godine, operacija „Calibre“ je realizovana u dvodnevnoj zajedničkoj akciji, u koordinaciji sa Europolovim operativnim centrom u Hagu, sprovedenoj 17. i 18. novembra, a u toku koje su izvršene fizičke provjere uglavnom u zemljama Zapadnog Balkana", saopšteno je iz Uprave policije
0 komentar(a)
Hapšenje, Foto: Shutterstock
Hapšenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.11.2017. 12:18h

U međunarodnoj dvodnevnoj akciji Operacija Kalibar, koja je sprovedena u 10 država članica Evropske unije zaplijenjeno je preko 135 komada vatrenog oružja i oko 7.000 komada municije, saopšteno je iz Uprave policije.

U akciji, u kojoj je učestvovala i crnogorska policija, uhapšeno je 18 osoba u zemljama Zapadnog Balkana i 81 osoba je spriječena da ilegalno uđe u Evropsku uniju (EU).

Akcijom je koordinirao Europol uz podršku Frontex-a.

"Preko 135 komada zaplijenjenog vatrenog oružja i 7.000 komada municije su konačni rezultat Operacije „Calibre“ (Kalibar), serije međunarodnih akcija koje su sprovedene u 10 država članica Evropske unije i još osam država, a kojima je koordinirala Velika Britanija kao lider aktivnosti uz koordinaciju Europola i podršku Frontex-a. Započeta u septembru 2017. godine, operacija „Calibre“ je realizovana u dvodnevnoj zajedničkoj akciji, u koordinaciji sa Europolovim operativnim centrom u Hagu, sprovedenoj 17. i 18. novembra, a u toku koje su izvršene fizičke provjere uglavnom u zemljama Zapadnog Balkana. Europolov operativni centar je imao priliku da vidi na koji način i koliko efikasno nadležni organi učesnica razmjenjuju informacije o licima i vozilima koji su kontrolisani na graničnim prelazima. Izvršene su zaplijene i istrage su nastavljene. Četiri Europolove mobilne kancelarije su bile raspoređene u regionu Zapadnog Balkana i Velikoj Britaniji, dajući mogućnost pravovremene razmjene informacija i unakrsnih analiza prikupljenih podataka. Velika Britanija, Švedska, Hrvatska, Danska, Slovenija, Holandija, Njemačka, Francuska, Bugarska, Grčka, Rumunija, Španija, Mađarska, Švajcarska, Albanija, Bosna, Makedonija, Srbija, Crna Gora i Kosovo, kao i Europol i Frontex su učestvovali u ovim serijama akcija. U toku dvodnevne akcije, 18 lica je lišeno slobode u državama Zapadnog Balkana i 81 osoba je spriječena da ilegalno uđe u EU", saopšteo je iz Uprave policije.

Dodaje se da su pored toga, organi za sprovođenje zakona identifikovali 37 slučajeva prekoračenja dozvoljenog boravka.

"Operacija „Calibre“ je dio Operacije Dragon, a predstavlja četvrti set u okviru dana zajedničke akcije širom EU-a koji se odvijaju unutar Političkog ciklusa EU za organizovani i teški međunarodni kriminal", rečeno je iz Uprave policije.

Bonus video: