Demokrate: Stanković da odgovori zbog kršenja izbornih prava na Cetinju

"Ukoliko bi nadležni organi ostali nijemi posmatrači grubog narušavanja izbornih prava i sloboda građana, kao što je bio slučaj do sada, onda bi se u Crnoj Gori nastavilo sa praksom pokoravanja formalnim i neformalnim centrima moći, a ne zakonima"
13 komentar(a)
Demokrate Demokratska Crna Gora, Foto: Demokratska Crna Gora
Demokrate Demokratska Crna Gora, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 28.11.2017. 14:46h

Demokratska Crna Gora javno je zatražila odgovore od vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića zbog grubih kršenja izbornih prava građana na lokalnim izborima održanim 26. novembra 2017. godine.

Oni su VDT-u uputili otvoreno pismo, tvrdeći da njegova reakcija ne smije izostati.

"Ukoliko bi nadležni organi ostali nijemi posmatrači grubog narušavanja izbornih prava i sloboda građana, kao što je bio slučaj do sada, onda bi se u Crnoj Gori nastavilo sa praksom pokoravanja formalnim i neformalnim centrima moći, a ne zakonima. Kao odgovoran politički subjekt koji želi dati doprinos uspostavljanju vladavine prava i funkcionisanju institucija sistema, zahtijevamo da odmah bez odlaganja obavjestite javnost u vezi sa preduzetim mjerama i aktivnostima iz vaše nadležnosti, a naročito da odgovorite na sljedeće:

  • Zašto je zadržan u pritvoru naš kandidat za odbornika Mirko Bošković, a nijesu uhapšeni napadači na poslanike i odbornike?
  • Zašto i dalje nije uhapšen napadač na poslanika Danila Šaranovića, čak ni nakon 48h od kad smo informisali javnost da je to uradio Ivan Jovanović, sin čovjeka koji mazi sliku lidera DPS-a, a koji je fizički nasrtao na našeg opunomoćenog predstavnika?
  • Zašto nije procesuiran napadač na kandidata za odbornika URA-e?
  • Ko su lica koja u izbornoj noći sa kapuljačama na glavi napuštaju zgradu Prijestonice Cetinje?
  • Šta je sa preko 40 krivičnih prijava podnijetih od strane Demokratske Crne Gore?", navodi se u otvorenom pismu Demokrata.

Dodaju da je Stankovićeva dužnost "kao čovjeka koji predstavlja instituciju koja je stub pravne države, da pružite zaštitu građanima i čuvate njihove slobode, ograničenjem i suzbijanjem zloupotreba moći vlasti i protivpravnog djelovanja različitih formalnih i neformalnih struktura".

"Pasivno ponašanje sudske vlasti i nijemo posmatranje očiglednih zloupotreba državnih resursa, kontinuiranog vršenja krivičnih djela i grubog kršenja izbornih prava, govori o svojevrsnom priznanju nemoći sudske vlasti i pokoravanju vladajućim strukturama, što je nedopustivo u zemlji koja je nominalno demokratska i koja je u pristupnim pregovorima za članstvo u EU", navode Demokrate.

Bonus video: