Opština Budva uzela sliku prije osam godina: Na "Momento" odmah zaboravili

Lokalna uprava u Budvi sliku nije platila ni nakon osam godina od kada ju je preuzela od direktora podgoričkog Doma zdravlja
92 pregleda 2 komentar(a)
Nebojša Kavarić, Foto: Arhiva Vijesti
Nebojša Kavarić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 27.11.2017. 17:34h

Među brojnim dugovanjima, novoj budvanskoj gradskoj upravi ispostavljen je i račun za sliku „Momento“ Nebojše Kavarića, od nešto više od 5.000 eura.

Lokalna uprava u Budvi sliku nije platila ni nakon osam godina od kada ju je preuzela od direktora podgoričkog Doma zdravlja.

Slika je godinama bila u kabinetu nekadašnjeg prvog čovjeka Budve Rajka Kuljače, a potom i Lazara Rađenovića, da bi joj se potom trag zagubio.

Kako „Vijesti“ saznaju, slika je premještena prije dvije godine u neku od kancelarija koju koriste opštinski funkcioneri.

Kavarić je još 2009. godine, u okviru programa festivala „Grad teatar“ imao u starogradskoj crkvi Santa Maria in Punta, samostalnu izložbu pod nazivom „Svijetlo Solomonovog Hrama“.

Izložbu, koju su organizovale javne ustanove „Grad teatar“ i Muzeji i galerije Budve otvorio je tadašnji predsjednik Opštine Kuljača.

Upravo tada, kako su „ Vijestima“ ispričali opštinski službenici koji su prisustvovali dogovoru, prvi čovjek Budve je dogovorio sa umjetnikom da Opština kupi jednu od najatraktivnijih slika koje su bile izložene - „Momento“.

Slika se odmah našla u kabinetu gradonačelnika, , ali pare nikada nijesu isplaćene umjetniku.

Upravo u to vrijeme Opština ulazi u najtežu finansijsku krizu, čije su posljedice i sada vidljive, račun grada biva non stop blokiran, a dugovanja su dostigla 70 miliona eura.Navodno su tadašnji opštinski čelnici obećali da će Kavariću , čim se račun deblokira, slika biti plaćena i ispoštovan dogovor.

Novoj opštinskoj vlasti, stigla je na naplatu i ova, „zaboravljena“ obaveza od svojih prethodnika.

Dostavljen je zahtjev za prinudnu naplatu nešto više od 5.000 eura, ali nakon što je Opština uložila žalbu, cijeli slučaj se premjestio na parnični postupak.

Kancelarije i brojne prostorije u Opštini Budva imaju veliki broj umjetničkih djela, od kojih su neka neprocjenjive vrijednosti.

Mnoge od slika pozajmljivao je ranijih godina Muzej.

Vrijedne slike su krasile kancelarije kabineta gradonačelnika, i praktično su bivale „rentirane“ , kako bi se brojne zvanice koje svakodnevno dolaze u posjetu Opštini i na ovaj način uvjerili da Budva raspolaže i vrijednim kulturnim blagom.

Kavarić neće da učestvuje u postupku

Pred kotorskim Osnovnim sudom za preksjutra je zakazano ročište na kome treba da se raspravlja o spornom dugovanju.

Iako nije želio da se u medijima objavljuju bilo kakve informacije, jer o sudskom postupku nije ni bio upoznat, Kavarić je kazao „Vijestima“ da je Agencija koja se bavi zaštitom umjetnika, vjerovatno na sebe preuzela cijeli slučaj.

Kavarić je rekao da on odustaje od tužbe prema Opštini Budva, kojoj ostavlja da na dobrovoljnoj osnovi odluči šta će uraditi.

Bonus video: