"DRŽAVNI UDAR"

24. dan suđenja: Rozi karmin-šoker, vraćanje sa aerodroma i Katnićevo cijepanje papira

Danas u podgoričkom Višem sudu je suđenje nastavljeno saslušanjem svjedoka saradnika Saše Sinđelića. Suđenje se nastavlja 23.11. u 9 časova.
153 pregleda 0 komentar(a)
Saša Sinđelić
Saša Sinđelić
Ažurirano: 22.11.2017. 19:48h

Tok suđenja:

13:42 Sinđelić je kazao da su ga iz srpskih organa pitali da li je moguće da je Edi taj koji pokušao da ga ubije, i da je kazao da nije isključeno. Uskraćen je odgovor na pitanje da li je agentima BIA rekao da sumnja da je Edi Rus.

13:34 Svjedok saradnik je kazao da je bio sumnjičav da li su ga svi lideri Fronta izdali i da zbog toga nije htio da ih sve označi, a da su organi kojima je prijavio pokušaj ubistva smatrali da su to vjerovatnije bili Rusi. Advokat Jovanović je pitao da li je kao napadače isključivo označio Ruse pred srpskom policijom, već da je na pitanje policije da li bi to mogli biti Rusi, da je on kazao da je to moguće.

Advokat pita da li je tada uopšte pominjao policiji ikoga iz Demokratskog fronta, Sinđelić kaže da je tada štitio Front i da je to bila ogromna greška.

13:29 Sinđelić je kazao da nije Ediju rekao za napad na Avali, jer je tada odlučio da progovori o svemu jer su, kako tvrdi, iz DF platili da ga ubiju. Tada je, kako tvrdi, rastavio telefone i da je mislio da je DF pokušao da ubije i Ruse.

Jovanović je pitao da li je svjedok saradnik tada posumnjao i u Edija.

''Kada se sve ovo desilo možda malo jesam. Možda ne baš na Edija već na njegove ljude. Trebalo mi je malo vremena da razmislim bio sam potresen zbog svega ali sam kasnije otklonio sve sumnje'', govori Sinđelić.

13:25 Sinđelić je pojasnio da se ježi na pomen policiije i pandura zbog problema koje je imao ranije i da su mu namještali presude.

Advokat Jovanović je pitao da li je svjedok saradnik u svim postupcima pred svim organima tvrdio da ima patološki strah od praćenja.

''Tako nešto nikada nisam izgovorio i zaključno sa ovim sada nisam kazao da imam patološki strah. I imao sam samo jedan postupak i nikakve više postupke nisam imao'', kazao je Sinđelić.

13:21 Jovanović je pitao da li je protiv svjedoka saradnika vršeno neuropsihijatrijsko vještačenje.

''Već sam to kazao kada su me pitali o vojsci. Ja sam jednog čovjeka pitao da mi pomogne da izađem iz vojske i on je to učinio, na koji način je on to uradio ja ne znam'', kazao je Sinđelić.

13:18 Sinđelić je kazao da nije šifra za novac bila "majica", već da mu je samo rekao da ako mu treba još novca da mu pošalje poruku da mu treba još majica. Dodao je i da je Ristić otvoreno zvao i slao poruke da mu treba novac.

13:14 Svjedok saradnik je kazao da se nije predao u policijskoj stanici Šabac, već da se predao u Beogradu. Uskraćen je odgovor zašto nije angažovao privatno obezbjeđenje nakon napada na Avali.

13:07 Sinđelić je naveo da je Edi od njega tražio da obrije bradu i promijeni način oblačenja, odnosno da ne nosi ništa u "army" stilu, već da se skocka.

13:04 Svjedok saradnik je kazao da je nosio oružje dok se bavio poslovima obezbjeđenja, i da nikada nije nijedno drugo oružje nosio. Naveo je da nije imao dozvolu za nošenje i držanje oružja privatno.

12:55 Sinđelić je kazao da nije pobjegao iz vojske, već da je spriječen da ode u vojsku. On tvrdi da su ga progonili i terorisali, a da je imao problema kući, i da je na VMA tražio od ljekara da mu nađe način da ga puste i da mu je on rekao da će mu dati nešto što je potpisao, na osnovu čega su ga otpustili iz vojske.

12:52 "Da je htio, Edi je mogao da me ubije", poručio je Sinđelić.

12:45 Svjedok saradnik je pojasnio da je 16. oktobra prvo odbacio Jovanovića kući, a onda otišao da se vidi Rusima. Na pitanje da li je Ediju rekao da misli da ga prate, Sinđelić je kazao da ga je Edi upozorio da će biti ljudi koji će obraćati pažnju na to što rade. On je dodao i da nije Ediju govorio o tome da misli da ga prate, jer je smatrao da oni to već znaju.

Objasnio je i da Edi nije govorio o tome da ga prate, a da je tek na posljednjem susretu primijetio da je jako nervozan. Sinđelić je kazao da se nije plašio jer je znao da ništa što ne treba nije uradio.

12:35 Sinđelić je kazao da običnim telefonima nije pričao ništa sem bezazlene stvari. On je pojasnio da NATO službe na Kosovu ne mogu da saznaju puno, i da na Kosovu ima manje službi jer su srpske službe protjerane odatle.

12:31 "Pripadnicima BIA kojima sam se predao sam rekao da uzmu i istovare sve iz vozila", naveo je Sinđelić i kazao da nije bio prisutan tokom istovara jer je davao izjavu. On je kazao da je bio prisutan tokom pravljenja zapisnika nakon nekoliko dana, ali da nije dobio zapisnik prilikom istovara stvari iz vozila.

12:27 Advokat je pitao kako to Sinđelić nije predao fleš, a jeste rozi elektro-šoker u obliku karmina. Sinđelić je kazao da je rekao da uzmu sve iz vozila. Uslijedila je prepirka između odbrane i Sinđelića oko toga zašto se potencira roze elektro-šoker. Sinđelić više puta iznosi optužbe na račun advokata Jovanovića.

12:25 "Čim se deklarisao kao monarhista, onda sigurno nije komunista", rekao je Sinđelić o Ediju.

12:21 Sinđelić je kazao da se Edi isticao i deklarisao kao monarhista, i da su to govorili Kozaci u Rostovu. Naveo je da se ne sjeća koliko mu je pitanja postavljeno na poligrafu.

12:14 Uskraćen je odgovor na pitanje da li je Edi bio finansijer i jedan od lidera ruskih nacionalista i monarhista. Sinđelić je kazao da je jasno rekao da je Edi finansirao Demokratski front, a ne slao u Crnu Goru monarhistički pokret.

12:09 Svjedok saradnik je kazao da je fleš za snimanje kupio u Beogradu i da misli da je koštala oko 50 eura. Pojasnio je da se na to odlučio dan posle incidenta kada je bio u društvu sa Jovanovićem. Objasnio je da je fleš ugasio kada je izašao sa Kalemegdana i ušao u Knez Mihajlovu, nakon sastanka sa Edijem.

12:06 Sinđelić je izdiktirao broj registracija Edijevog vozila. Advokat je pitao da objasni kako se ne sjeća sadržaja bilješke i broj registracija svog vozila, a sjeća se registracija Edijevog vozila. Sinđelić je kazao da je više puta stajao oko vozila i da je zapamtio jer je jednostavna.

12:04 Svjedok saradnik je kazao da, koliko se sjeća, let iz Moskve za Beograd u septembru 2016. godine, je bio oko 8 sati. On tvrdi da je policiji nametnuo temu da mu je zabranjen ulaz u Rusiju. Navodi da nije tačno da mu je policija rekla da je on "inat putnik" i da imaju informaciju da mu nije dozvoljen ulaz u Rusiju.

12:00 Sinđelić je kazao da nema pojma o čemu advokat priča, kada je upitan da li su ga službena lica sprovela na let iz prostorije gdje su osobe kojima je uskraćen ulaz u Rusiju. "Te stvari ne zna ni moja supruga, pa neka odbrana kaže kako to zna".

11:54 Uskraćen je i odgovor na pitanje da li među novcem za koji je Sinđelić rekao da je njegov, ima novca njegovih roditelja. Sutkinja je kazala da je Sinđelić već ranije objasnio porijeklo tog novca i da se to ne odnosi na predmet krivičnog djela i optužnice. Sa istim obrazloženjem je uskraćen odgovor na pitanje da li tu ima novca njegove supruge. Advokat Jovanović je pročitao da je Sinđelić rekao tužiocu da se radi o novcu roditelja i supruge. Uskraćen je odgovor na pitanje da li je njegova porodica primala socijalnu pomoć.

11:51 Uskraćen je odgovor na pitanje od čega se Sinđelić izdržava tokom statusa koji ima. Sutkinja je kazala da je odgovor uskraćen zbog zaštite privatnosti.

11:48 Svjedok saradnik je objasnio da Jovanović nije mogao da zna za Edija, ali da je mogao da zaključi da ima ruske prijatelje. Naveo je da je angažovao Jovanovića, iako ga opisuje kao smotanog, jer je Edi rekao da bilo koga angažuje.

Sinđelić je ispričao da mu je Edi objasnio da je DF tražio da se pošalje neko da razlupa njihove prostorije kako bi to predstavili kao napad na njih, ali da mu nije pokazivao poruke od lidera DF.

"Niko me nije pripremao za svjedočenje", ističe Sinđelić. Kazao je da mu Crna Gora ne snosi troškove.

11:42 Sinđelić je kazao da se nije krio od centralne potjernjice. Advokat je predao akt na kome se, kako tvrdi, vidi da je za Sinđelićem raspisana potjernica. Katnić je pocijepao akt koji mu je odbrana predala i kazao da to nema nikakve veze sa procesom.

11:38 Advokat Jovanović je pitao da li je Sinđelić upozoren 2005. pred istražnim sudijom u Nišu upozoren da mora da prijavu promjenu adresu sudovima u Nišu i Sremskoj Mitrovici, do okončanja postupka zbog kog se saslušava. Sinđelić je kazao da nikada nije mijenjao adresu. "Da je takav sud mogao išta da dokaže, ja bih bio osuđen i ne bih bio pušten."

11:34 Sinđelić je kazao da jedino od odbrane saznaje da je osuđen u Hrvatskoj, a da je on bio samo u Rusiji i Bjelorusiji izvan Srbije.

11:31 Svjedok saradnik je kazao da nema saznanja da li je muftija vratio novac koji mu je dat. "Ako je muftija izdao, izdao je lidere Fronta", poručio je Sinđelić.

11:26 Sinđelić je kazao da je zaključio da je Demokratski front izdao, jer nisu izdali ni on ni Rusi, jer su jedino oni znali za to što su radili. "To sam povezao u momentu kada sam ja posjedovao kod sebe 100 hiljada eura, jedan od lidera DF saopštava da je meni plaćeno 100 hiljada eura da ja platim Dikiću da puca na narod i na DF i da je to platio Milo".

On je kazao da u tom trenutku nije bio siguran da li je izdao samo jedan lider Fronta ili svi, a da je kasnije zaključio da moraju biti svi. "Neka uporede moj novac i njihov, to je novac istog porijekla".

Na pitanje advokata, Sinđelić je potvrdio da je ta izjava lidera Fronta do njega došla preko medija.

11:25 "Zašto bih ja provjeravao adresu Demokratskog fronta koju mi je Edi dao. Čim radi sa njima, znači da zna gdje im je adresa. Na tom papiriću je pisalo malo više oko te adrese, ali nisam gledao, to je kod Jovanovića".

11:24 Svjedok saradnik je kazao da mu Edi nije precizirao ko treba da nacrta glavu vuka na zastavi, ali da je nažrvljao kako bi otprilike trebalo da izgleda.

11:20 Sinđelić je kazao da se u toku njegovog rada sa vojnom i specijalnom opremom, dešavalo da ga ljudi pitaju svašta, između ostalog da se nabave pištolji i puška, ali da se on time nije bavio. Dodao je na ponovljeno pitanje advokata da nije saslušavan u vezi primanja narudžbine 40 pištolja iz Njemačke. Pojasnio je da nije saslušavan ni od strane organa Srbije niti organa Crne Gore.

Data je pauza od 45 minuta

10:25 "Mene niko ne može da plati, ja sam došao ovdje radi ovih stradalnika", poručio je Sinđelić na pitanje da li prima naknadu od strane državnih organa Crne Gore dok je u statusu svjedoka saradnika.

10:17 Na pitanje da li je informaciju koji je dobio od Edija, da će opozicija ipak formirati vlast 9. novembra, doživio kao realizaciju plana, Sinđelić je kazao da je očekivao da će to biti realizovano i da je do tada pokušavao da ometa istragu.

On je napomenuo da je vidio ogroman novac kod Edija, da je on pomenuo muftiju preko kog treba da se podijeli novac muslimanima da bi napravili vladu sa DF.

Sinđelić navodi da je to doživio kao krpljenje grešaka koje je napravio DF. "Da je rađeno po planu u Moskvi, mi ne bismo bili ovdje, niti bi se došlo do toga da se preko Kadirova daju pare muftiji", smatra Sinđelić.

"Da je uspio rezervni plan, vjerovatno bi se ostvario cilj".

10:13 Sinđelić je kazao da je Edi više puta razgovarao sa drugim ljudima preko telefona u njegovom prisustvu, i da je pričao sa ljudima iz Crne Gore, ali da se ne sjeća da li je pričao sa nekim tokom posljednjeg njihovog susreta. On tvrdi da nije Ediju rekao da je Velimirović sumnjiv i da mu nije rekao da se ovaj čudno ponaša, jer je doživio kao nervozu, pa nije htio da unosi nervozu kod Edija i ubijedio ga da je sve u redu i da radimo dalje.

Objasnio je da nije stigao da priča puno o Velimiroviću na posljednjem sastanku, jer je Edi psovao i prijetio da će ubiti Velimirovića.

10:10 "Nemam kontakt sa ruskim nacionalistima, od kad sam se predao", naveo je Sinđelić na pitanje da li je upoznat da su se lideri Fronta sastali sa Putinovim savjetnikom u novembru 2016. On je kazao da ne treba miješati ruske nacionalnosti i ruske državnike, i da ruske službe i država nisu umiješani u operaciju.

10:08 Sutkinja je udaljila i Andriju Mandića, nakon što je burno reagovao na ocjene Sinđelića.

10:02 Na pitanje da li mu je poznato da li su se lideri Fronta sastajali sa visokim zvaničnicima Rusije, on je kazao da su oni potpuno nepoznati u Rusiji i da je od njih poznatiji Sejo Kalač. Andrija Mandić je burno reagovao kao i odbrana. Sutkinja ga je opomenula da ne može tako da odgovara na pitanja.

Sinđelić je naknadno rekao da ne zna za te sastanke.

9:57 "Nisam prošao terminal, Edi me je zvao nazad", pojasnio je Sinđelić na pitanje zašto se vratio kada se već čekirao i prošao pasošku kontrolu 27. maja. Nije mogao da se sjeti šta je rekao organima, već da je Edi to sa njima nešto razgovarao.

Sinđelić navodi da je 29. maja bio odložen let zbog kiše. Advokat je pitao da li je razlog neukrcavanja bio problem sa dokumentima, a Sinđelić je kazao da je to apsolutno netačno.

9:54 Sinđelić je kazao da je sasvim normalno putovao i da nije tačno da je dva puta nakon poligrafskog ispitivanja neuspješno pokušao da izađe iz Rusije. On je objasnio da se zadržavao zbog obaveza i zbog Edija, a da se ne može sjetiti ranije da li se čekirao 27. i 29. maja, a otišao 30. maja.

9:51 Advokat je pitao da li je Sinđelić saslušavan u avgustu 2016. godine od strane BIA na osnovu okolnosti šverca 40 pištolja Savezne republike Njemačke. On je kazao da se tako nikada nije desilo.

9:46 Sinđelić je kazao da se ne sjeća tačno šta je Edi nosio prilikom posljednjeg susreta, a da nije vidio da su Edi ili Vladimir Popov bili naoružani. Na pitanje da li je bio ozvučen od strane BIA prilikom posljednjeg susreta, Sinđelić je kazao da je nemoguće, ali da je sam snimao na njegovu flešku da mu se nešto ne bi desilo.

"Sve ono što su lideri Fronta kasnije radili, on je tada najavio", tvrdi Sinđelić. On je kazao da je flešku sakrio u vozilu, da ga niko nije obavijestio da potpiše zapisnik da je nađena, ali da je on stekao utisak da jeste.

9:42 Nakon što je Sinđelić rekao da su ljudi iz Demokratskog fronta znali koga treba hapsiti po Crnoj Gori, Milan Knežević je burno reagovao i nazvao Sinđelića ološom i ubicom, i tražio da ga pogleda u oči kada priča. Sutkinja je naložila da se Knežević udalji iz sudnice, a on je optužio Mugošu da sarađuje sa Sinđelićem i Tužilaštvom, i nakon prvobitnog odbijanja da izađe iz sudnice, izašao je u pratnji obezbjeđenja.

9:38 Sutkinja nije dozvolila odgovor na pitanje da li je Sinđelića ispitivao Mile Novaković 2002. godine. Advokat je pitao da li su mu službenici državne bezbjednosti Srbije pomogli Sinđeliću da dobije pasoš 2013. godine iako se tada nalazi na crvenoj potjernici, ali je sutkinja uskratila odgovor. Advokat je podsjetio da se tim pasošem i legitimisao kod Suda, i da je preko toga pasoša putovao po Rusiji, Bjelorusiji...

9:36 Sinđelić je kazao da ne vjeruje da je Edi od ruskih službi bezbjednosti krio da ga dovodi u Moskvi. Na pitanje advokata, da li se Edi krio tokom boravka u Beogradu, on kaže da ne zna, ali da se kretao slobodno po Beogradu i da on nije stekao utisak da se krije.

9:32 Edi mi nikada nije rekao da ima problema sa službama bezbjednosti, navodi Sinđelić. Kazao je i da mu je Edi objasnio da ga je sproveo mimo pasoške kontrole, da bi mogli da se štite ako ode nešto po zlu u operaciji koju su radili.

9:29 "Moji poslovni odnosi iz 2016. nemaju nikakve veze sa ovim što sam radio. Predao sam Sudu vizit-kartu čovjeka sa kojim sam sarađivao". Advokat je kazao da se radi o oficiru bezbjednosti i pitao Sinđelića da li je poslovno sarađivao sa tim čovjekom. Sinđelić je kazao da je ta osoba kupila veliki broj srpskih majica 2008. godine i da je tada i dobio vizit kartu, a da njemu nije poznato da se radi o agentu, već o osobi koja radi za Ministarstvo transporta Rusije.

9:25 "Obuka da bih prepoznao da me neko prati mi nije potrebna, jer nisam glup", navodi Sinđelić.

9:22 Sinđelić je objasnio da nije govorio detaljno o boravku u Moskvi prije puta u Minsk jer smatra da nije bitno za proces da govori o posjetama manastiru i monasima.

9:19 Nisam otjeran iz Rostova, poručio je Sinđelić.

9:18 "Mirko Velimirović me nije izvjestio koliko košta iznajmljivanje kuće u kojoj je smješteno oružje, jer nije bio dužan da me o tome izvještava", navodi Sinđelić, Kazao je da Edija nije zanimala lokacija gdje se tačno nalazi oružje, samo da bude u Podgorici.

9:17 Sinđelić navodi da nije tražio da se rješenje ispravi, jer je on kazao Sudu da se zove Saša.

9:13 "Isključivo se legitimišem svojim dokumentima. Ne bavim se falsifikovanjem", naveo je Sinđelić i kazao da je davao pasoš kad god se legitimisao, ali da se ne sjeća konkretno šta je dao kada je dobijao status svjedoka saradnika. Advokat ga je pitao da li je svjestan da u rješenju Višeg suda piše ime Aleksandar Sinđelić, a da je on objasnio da je razlog za to što su njega prijavili ljudi sa kojima je radio kao Aleksandra Sinđelića. "Nisam ja kriv što je mene neko tako prijavio".

9:10 Na pitanje o njegovom kretanju 2014. godine, Sinđelić je objasnio da je iz Rostova za Minsk išao preko Moskve. On nije mogao da se sjeti da li se zadržavao u Moskvi i da je posjećivao neke monahe. Advokat Jovanović je pitao da li je u Moskvu iz Rostova došao 17.7.2014. godine, a Sinđelić je kazao da se ne sjeća tačno.

Advokat je pitao da li je ruskim organima u vozu pokazao dokumenta na kojima piše da se zove Aleksandar Sinđelić, a svjedok saradnik je odgovorio da to nije moguće.

9:09 Sinđelić je potvrdio da je koristio vozilo "nisan", ali da se ne sjeća registarskih tablica.

9:06 Saša Sinđelić je kazao da se ne sjeća da li je u oktobru 2016. godine koristio tuđi telefon. Kazao je i da ne zna gdje je Edi boravio u Srbiji u oktobru, ali da prepostavlja da je u Beogradu jer su se gledali tu i okolini. "Sigurno je bilo još ljudi, ali ko su i gdje su bili, to ne znam".

Suđenje optuženima u slučaju pokušaja terorizma na izborni dan biće nastavljeno danas u podgoričkom Višem sudu saslušanjem svjedoka saradnika Saše Sinđelića.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su i dvojica ruskih državljana, Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, srpski državljani Nemanja Ristić, Predrag Bogićević i Dragan Maksić.

Optužnicom su obuhvaćena i tri crnogorska državljanina – lideri Demokratskog fronta (DF), Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Mihailo Čađenović, službeni vozač DF-a, dok se postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi posebno.