Scenario, dizajn, efekti video igara i animacija

Prethodne dvije godine na Baffu, studenti su se bavili odnosom arhitekture i filma, kao i filmskim adaptacijama književnih djela. Jedan od gostiju bio je čuveni evropski reditelj Bela Tar, koji je držao masterklas
107 pregleda 0 komentar(a)
BAFF festival
BAFF festival
Ažurirano: 21.11.2017. 11:43h

Multimedijalni festival BAFF počinje u četvrtak i trajaće do 26. novembra. Festival je koncipiran kao “kreativna platforma za interdisciplinarni rad s mladim autorima i studentima iz različitih oblasti, zadržavajući film kao polazište”.

Organizator festivala je Stefan Bošković. Ovogodišnja radionica se održava posvećena je scenariju, dizajnu i programiranju video igara, proširenju znanja u oblasti gejm arta: scenarija, dizajna, ilustracije, animacije vizuelnih efekata, dizajna zvuka, a konkretni rezultati projekta biće moguće koristiti i promovisati kao rad autora, ali i kao rad koji se može iskoristiti i u druge svrhe.

Planirani polaznici radionice su studenti Fakulteta dramskih umjetnosti, Fakulteta vizuelnih umjetnosti, mladi grafički dizajneri i programeri, koji će raditi na osmišljavanju 2D video igara, kao i u učestvovanju u procesu nastajanja.

Prateći program radionica biće projekcija filmova koji su nastali kao adaptacije video igre i obratno, uz predavanja gostujućih predavača Nakon svake projekcije.

Mentor radionice je dr Mirko Stojković, a pored ostalih predavača, predavanja će održati i Vladimir Vulić i Pavle Dinulović.

"Radionica je dragocjena ne samo kao mjesto ukrštanja znanja, okupljanja studenata i prožimanja različitih pogleda na umjetnost, nego i zato što u ključnom smislu nadomještava nedostatke klasičnog akademskog sistema obrazovanja, koji proučavanje umjetnosti i umjetničkog stvaralaštva neminovno parcijalizuje”, kažu organizaroti.

Mirko Stojković ističe da su video igre postale bitan dio pop kulture toliko da ih je nemoguće ignorisati.

"A i zašto bih ih ignorisao? Video igre objedinjuju slikarstvo, vajarstvo, pripovijedanje, muziku i visoku tehnologiju, i to čine iz vrlo plemenitih motiva: da nas edukuju i zabave. Poneko će možda sa visine pogledati na ideju da se toliki ljudski resursi troše na jeftinu zabavu kao što je igranje, ali takvoj osobi je vjerovatno jedino zabavno da sa visine gleda na trošenje ljudskih resursa. Mi ostali znamo da igranje uopšte nije jeftina zabava, kako zbog ogromnih budžeta za pojedine igre koje se mjere stotinama miliona dolara, tako i zbog emocija probuđenih u nama sudbinama junaka koje na tih Desetak ili stotinak sati preuzimamo u svoje ruke i u svoje duše. Kao i svaka druga umjetnost, a one su tek jednim svojim dijelom umjetnost, video igre imaju i svoja pravila. Tokom nekoliko dana u novembru bavićemo se tim pravilima, pokušavaćemo da ih ilustrujemo nekim primjerima, možda ćemo i da napravimo igru", rekao je Stojković.

Projekat je podržalo Ministarstva kulture, a partneri i prijatelji festivala su Opština Kotor, Kulturni centar “Nikola Đurković” Kotor, Fakultet dramskih umjetnosti Cetinje, Fakultet vizuelnih umjetnosti. Dizajn je radio Luka Bošković.

Prethodne dvije godine na Baffu, studenti su se bavili odnosom arhitekture i filma, kao i filmskim adaptacijama književnih djela. Jedan od gostiju bio je čuveni evropski reditelj Bela Tar, koji je držao masterklas.

Bonus video: