Petković: Posjeta Orhana Pamuka izuzetan događaj

„Prilike da čitaoci upoznaju najpoznatije i najaktuelnije pisce u svijetu se ne pružaju svaki dani. To nam svjedoči da knjiga nikada neće izaći iz mode i da u Crnoj Gori postoji značajna čitalačka pubika“, kazala je Petković agenciji MINA
162 pregleda 0 komentar(a)
Orhan Pamuk
Orhan Pamuk
Ažurirano: 19.11.2017. 13:22h

Posjeta nobelovca Orhana Pamuka izuzetno je značajna za Crnu Gori i pokazuje da u njoj postoji značajna čitalačka publika, saopštila je PR i marketnig menadžer Nove knjige Jovana Petković.

U organizaciji Nove knjige, Pamuk u Crnu Goru dolazi 14. decembra, kada će otvoriti Zimski salon knjige a posjetiće i više crnogorskih gradova. To je drugi nobelovac koji će u organizaciji te izdavčke kuće boraviti u Crnoj Gori nakon Marija Vargasa Ljose koji je posjetio 2015. godine.

„Prilike da čitaoci upoznaju najpoznatije i najaktuelnije pisce u svijetu se ne pružaju svaki dani. To nam svjedoči da knjiga nikada neće izaći iz mode i da u Crnoj Gori postoji značajna čitalačka pubika“, kazala je Petković agenciji MINA.

Ona je rekla da je čitalačka publika u Crnoj Gori željna novih naslova i da su književne večeri i događaji koje organizuje Nova knjiga izuzetno posjećeni i medijski propraćeni.

„Pored bestelera koji su ti pisci izdali, čitaoce upoznajemo sa njihovim ostalim djelima i što je posebno važno imaju priliku da razgovaraju sa poznatim svjetskim piscima“, kazala je Petković.

Ona je navela da su sve manifestacije koje organizuje Nova knjiga prepoznate kao važni književni događaji i da ih podržavaju nadležne državne institucije.

„Kada je gost bio Toni Parsons posjetili smo Ministarstvo prosvjete i razgovarali sa ministrom Damirom Šehovićem. Posjetili smo i podgoričku Gimnaziju i Univerzitet Donja Gorica“, kazala je Petković.

Ona je objasnila da je Parsons prenio Šehoviću da, dok nije došao, nije bio svjestan koliko su mladi u Crnoj Gori upućeni u njegovo djelo, i da osim najpoznatije knjige Čovjek i dječak znaju dosta i o drugim.

„Učenici i studenti Parsonsu su postavljali smislena pitanja na perfektnom engleskom jeziku. On je bio posebno raspoložen je su se interesovali i za buduće knjige, odakle mu dolaze ideje. To je bio njegov najveći utisak, a mi smo bili ponosni na to“, kazala je Petković.

Ona je rekla da se Parsons ove godine jedino odazvao pozivu da posjeti Crnu Goru. „Rekao da se ta odluka pokazala potpuno ispravnom“.

Petković je kazala da je Nova knjiga do sada objavila oko hiljadu izdanja u preko 15 različitih bibloteka.

„U izdanjima Nove knjige nalazi se impozantnan broj ključnih romana koji su obilježili cjelokupno čitalačko i ljudsko iskustvo“, rekla je Petković.

Ona je objasnila da Nova knjiga jednom sedmično pravi top listu najčitanijih izdanja kako bi čitaoci mogli na vrijeme da vide šta je najčitanije i najprodavanije.

„Trenuno su najčitanije knjige Tri Evine kćeri Elif Šafak, Stan u Parizu –Gijom Muso, Moja genijalna prijateljica Elena Ferante, zbirka pjesama Do poslednjeg Daha i knjiga Stranac Rada Šerbedžije koji je u oktobru dolazio u Podgorici“, rekao je Petković.

Ona je kazala da je Crvena knjiga, Karla Gustava Junga izdata 2009. godine do sada imala najveći tiraž u izdavaštvu Nove knjige.

„To je knjiga koja je izdata u okviru biblioteke psihologija. To je Frojdova zaostavština, ne postuhmno nego nekoliko decenija nakon njegove smrti“, objasnila je Petković.

Ona je navela da su među izdanjima u blblioteci svjetska književnost knjige napoznatijih svjetskih autora kao što su Dostojevski, Kundera, Umberto Eko. Tomas Man, Servantes Ljosa, Ivo Andrić i Orhan Pamuk.

„Što se tiče novih imena to su pisci iz regiona sa našeg govornog područja sa kojima konstatno sarađujemo. Stalno izdajemo nove knjige mladih pisaca kojima izlazimo u susret“, rekla je Petković.

Ona je navela da u Nova knjiga u okviru biblioteke Sfinga izdaje knjige autora sa eks jugoslovenskog govornog područja, kao i domaćh crnogorskiha autora.

Petković je rekla da su od crnogorskih autora izdavali knjige Balše Brkovića, Aleksandra Bečanovića, Slavice Perović Nikole Nikolića i mnogi drugih.

„Željno očekujemo nove pisce i posebno smo otvoreni za saradnju sa našim domaćim autorima“, poručila je Petković.

Prema njenim riječima, u sklopu Nove knjige radi i lanac knjižara u kojima se osim izdanja te izdavačke kuće nalaze i izdanja drugih izdavača.

„U knjižarama Nove knjige raspolažemo sa više od 30 hiljada naslova, z svakoga ponešto“, istakla je Petković.

Ona je kazala da izdavaštvo nije jedina djelatnost kojom se bavi Nova knjiga, ali da jeste primarna.

„Pored izdavašta organizujemo razne maniefsetacije, književne večeri, književne događaja i tako omogućavamo čitalačkoj publici da se upoznaju sa najznačajnijim domaći, autorima iz regiona, ali iz cijelog svijeta“, kazala je Petković.

Ona je najavila da će Zimski salon knjiga, tradiconalna kulturna manifestacija, koje će ove godine otvariti Pamuk, početi 14. Decemnra, trajati do kraja godine i biti održana na više lokacija.

„Zimski salon knjige, kao regionalni festival izdavača i pisaca, pored promocije novih izdanja omogućava publici i druženje sa poznatim autotim i književnim kritičarima. Tradicija salona su značjani popusti pa posjtivi mogu kupovati knjige po povolnim sajamcik popustima“, kazala je Petković.

Ona je najavila i tradicionalni proljećni Sajam knjiga koji će naredne godine biti održan 13 put.

„Sajam je pored izložbenog djela i obrazovnog kakterera kada svi fakulteti i državne ustanove imaju pirlime da se predstave. To pokazuje da knjiga nije samo čitalačkki predmet uživanja nego ima i obrazuopvnu namjenu“, kazala je Petković.

Bonus video: