O osobenoj umjetnosti minijature

Predavanje o Raičeviću održaće Dragiša Milosavljević
118 pregleda 0 komentar(a)
Andrija Raičević
Andrija Raičević
Ažurirano: 14.11.2017. 09:00h

U okviru Pljevaljskih novembarskih svečanosti, JU Zavičajni muzej Pljevlja organizuje predavanje i izložbu „Zograf Andrija Raičević“ u izložbenom prostoru Sportskog centra „Ada“ u Pljevljima sjutra u 19 časova. Na izložbi će biti predstavljene reprezentativne minijature iz knjige Šestodnev Jovana Egzarha Bugarskog i Hrišćanske topografije Kozme Indikoplova (1649).

Predavanje o jednom od najpoznatijih srpskih slikara XVII vijeka, zografu Andriji Raičeviću, održaće istoričar umjetnosti, muzeolog i publicista Dragiša Milosavljević, koji je i autor izložbe. Saradnik Dragiše Milosavljevića u pripremi izložbe bio je Dragan Tomanović, slikar-konzervator iz Narodnog muzeja u Užicu.

Manastir Sveta trojica, poznat i kao Vrhobreznica, bio je najveći prepisivački centar Crne Gore u periodu osmanske vladavine. U trojičkom monaškom bratstvu nastaju neka od najznačajnijih ostvarenja slovenske rukopisne književnosti iz osmanskog doba na ovim prostorima. Rukopisna knjiga Šestodnev Jovana Egzarha Bugarskog i Hrišćanska topografija Kozme Indikoplova, koju su zajedno prepisali i ilustrovali rasoder Gavril Trojičanin i zograf Andrija Raičević, predstavljala je veliki i značajan poduhvat minijaturnog slikarstva u 17. vijeku. Vremenom su ova dva djela u istom povezu postala posebno prepoznatljiva po Raičevićevim izvanrednim ilustracijama. Naime, predstavljene minijature iz trojičkog Šestodneva i Topografije, za čije slikanje su Raičeviću poslužili uzori ruskih iluminatora, karakteriše originalnost naivne interpretacije, ali i ljepota i jednostavnost, ukazujući istrovremeno da autor nije bio jednostran kopista ruskih minijatura, već slikar osobenog stila koji je ostavio istaknut trag u umjetnosti minijature.

Moderator predavanja Dragiše Milosavljevića biće dr Branko Banović, direktor Zavičajnog muzeja Pljevlja, a izložbu će svečanao otvoriti Mirko Đačić, predsjednik Opštine Pljevlja.

Bonus video: