Kako prestati brinuti

Umjesto da brinete o eventualnim problemima razmislite kako rješavati situacije u kojima se sada nalazite. Napravite popis mogućih rješenja i preduzmite akciju. Sa svakim pozitivnim pomakom, problem će lagano nestajati
119 pregleda 1 komentar(a)
Zabrinutost
Zabrinutost
Ažurirano: 12.11.2017. 18:16h

Kako biste se oslobodili situacija u kojima ste zabrinuti i počeli zaista da živite, trebate proći kroz tri koraka.

Prvo, pitajte sebe „što je najgora stvar koja bi se mogla desiti?“.

Drugo, morate osvijestiti činjenicu da ćete prihvatiti i najgore stanje, te da ćete ga moći preživjeti.

Treće, pretpostavite da ćete pronaći rješenje ili izvući situaciju i ako se ono najgore desi.

Da biste naučili da primijenite ove savjete trebaće vam dosta truda, posebno drugi korak, ali kada to usavršite bićete mnogo mirniji. Više vremena će vam ostati za uživanje u životu, a manje za zabrinutost.

Kako smanjiti zabrinutost?!

Dok ste bili u školi bili ste zabrinuti oko ocjena. Kada ste izašli iz škole počela je zabrinutost oko posla, kada dobijete posao, počinje zabrinutost kako zadržati posao. Zatim brinete oko krova nad glavom.

Kada ste spremni za brak, počinje zabrinutost kako naći pravog partnera. Kada napokon pronađete partnera, počinje briga koliko će veza trajati... Nema kraja stvarima oko kojih možete biti zabrinuti.

Radite nešto. Ako vas preplave zabrinute misli okupirajte se nečim drugim i fizički i psihički. Tako nećete imati vremena za neugodne misli.

Razmišljajte o lijepim stvarima koje bi se mogle da se dese. Usredotočite se na pozitivno.

Osvijestite činjenicu da briga sama po sebi nije konstruktivna. Ekscesivne negativne misli će sigurno dovesti do problema, pa je mudro da prestanete brinuti.

Ne brinite o prošlosti i onome što je prošlo jer to nema nikakvog smisla. Takođe ni o budućnosti na koju ne možete uticati. Učinite sebi uslugu i prestanite o tome da razmišljate.

Umjesto da brinete o eventualnim problemima razmislite kako rješavati situacije u kojima se sada nalazite. Napravite popis mogućih rješenja i preduzmite akciju. Sa svakim pozitivnim pomakom, problem će lagano nestajati.

Na puno stvari ne možete da utičete. Kada se pojavi zabrinutost o takvoj stvari, “recite problemu da vam je žao”, ali da ne možete učiniti ništa po tom pitanju

Šta vas brine?

Da bi prestali da brinete morate naučiti da analizirate i rješavate zabrinutost. To možete također postići prikupljanjem svih činjenica i njihovim analiziranjem, donošenjem odluke i postupanjem prema njoj.

Ovaj savjet je zaista dobar jer istraživanja pokazuju kako se ljudi uvijek više boje onoga što ne poznaju budući da se osjećaju ranjivo.

Jednom kada sve postane jasno, vidjećete što možete učiniti po tom pitanju, a manje ćete brinuti.

Kada smo sretni, usredotočimo se na 90 posto stvari koje nam dobro idu, a negativne misli zauzimaju tek 10 posto prostora u našem misaonom procesu. Nasuprot, kada smo zabrinuti usredotočimo se na onih 10 posto stvari koje ne funkcionišu, a ignorišemo 90 posto koje su dobre. Razumijevanje onoga što vas brine će vam pomoći da gledate na ono pozitivno i budete sretniji.

Bonus video: