Orhan Pamuk otvara Zimski salon knjige

Turski nobelovac će, nakon otvaranja Zimskog salona knjige 14. decembra, posjetiti više gradova u Crnoj Gori kako bi se upoznao sa kulturno-istorijskim znamenitostima
93 pregleda 1 komentar(a)
Orhan Pamuk
Orhan Pamuk
Ažurirano: 08.11.2017. 09:01h

Turski nobelovac Orhan Pamuk biće gost svog crnogorskog izdavača Nove knjige od 14. do 17. decembra. Ovogodišnji dobitnik nagrade Književni plamen koju je 2015. godine ustanovila izdavačka kuća Nova knjiga otvoriće Zimski salon knjige 14. decembra i posjetiti više gradova u Crnoj Gori kako bi se upoznao sa kulturno-istorijskim znamenitostima.

Za vrijeme boravka u Crnoj Gori, kako je saopšteno iz Nove knjige, Pamuk će odmah po dolasku posjetiti prostorije izdavačke kuće i nekoliko Gradskih knjižara, srešće se i sa organizatorima Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja koji se održava početkom maja svake godine. Za vrijeme boravka u više navrata će se sresti sa čitaocima, a posebno će imati susrete sa crnogorskim autorima izdavačke kuće Nova knjiga i nekim od zvaničnika i poslenika u kulturi.

Izdavačka kuća Nova knjiga do sada je objavila Pamukove romane: “Crvenokosa”, “Muzej nevinosti”, “Zovem se crveno”, “Dževdet beg i sinovi”, “Bijela tvrđava”, “Istanbul”, “Čudne misli u mojoj glavi”. Do 14. decembra izdavačka kuća Nova knjiga će objaviti još dvije knjige čuvenog pisca.

Nagrada Književni plamen za 2017. godinu jednoglasno je dodijeljena Pamuku za njegov “bogat književni opus i slobodarsko književno djelovanje oličeno u borbi da se književne vrijednosti, koje su osnova humanitičkog pogleda na svijet, visoko postave u savremenim društvima, te time postanu sredstvo za odbranu pred nepravdama i teretima istorijskih nasljeđa”.

Nagradu Književni plamen je osnivačke 2015. godine dobio peruanski nobelovac Mario Vargas Ljosa, a 2016. godine italijanski književnik Klaudio Magris. Žiri je, kako je navedeno u obrazloženju, tražio djela i autore koji nas spajaju, kao što Pamuk u vidokrug Evrope donosi još jedan književni kontinent a povezuje čak tri: Aziju, Evropu i Ameriku.

“U državi koja spaja Aziju i Evropu je rođen i stekao književnu slavu, a u Americi čuveni nobelovac danas živi i radi. Njegovo djelo nam predstavlja svijet koji donekle znamo i u kojem vidimo tragove istorije koja nam je poznata, a mnogo toga što je od naših istorija skriveno presudno je za veliko književno oblikovanje. Pamukova imaginacija između prošlosti i savremenosti gradi moćne književne spone”, saopštio je tada žiri.

Bonus video: