Žalba na presudu po tužbi Softića: Evropski sud dodjeljuje više novca

“Uvažavajući pravo na slobodnu sudijsku ocjenu u pogledu odmjeravanja visine iznosa nematerijalne štete, smatramo da je sud pogrešno primijenio materijalno pravo kada je odbio dio tužbenog zahtjeva, imajući u vidu pravne standarde Evropskog suda za ljudska prava u sličnim slučajevima”
1 komentar(a)
Tufik Softić, Foto: Slaviša Živković
Tufik Softić, Foto: Slaviša Živković
Ažurirano: 07.11.2017. 16:32h

Advokat Dalibor Tomović tražio je da se preinači presuda podgoričkog Osnovnog suda i novinaru Tufiku Softiću dosudi 100.000 eura, zbog toga što su nadležna tužilaštva vodila nedjelotvornu i neefikasnu istragu u slučajevima napada na novinara.

Tomović je podnio žalbu na presudu, kojom je Softiću dosuđena odšteta od 7.000 eura koje treba da isplati država, jer ni nakon deset godina nijesu pronađeni napadači, ni nalogodavci napada na njega.

“Uvažavajući pravo na slobodnu sudijsku ocjenu u pogledu odmjeravanja visine iznosa nematerijalne štete, smatramo da je sud pogrešno primijenio materijalno pravo kada je odbio dio tužbenog zahtjeva, imajući u vidu pravne standarde Evropskog suda za ljudska prava u sličnim slučajevima”, piše u žalbi Tomovića.

Advokat se poziva na veći broj presuda Evropskog suda, u kojima je dosuđen veći iznos novca u sličnim situacijama.

"Kako je sud u osporavanoj presudi utvrdio da je i kod tužioca došlo do povrede prava ličnosti iz čl. 2 i 3 Evropske konvencije o ljudskim pravima i čl. 28, st. 1, 2 i 3 Ustava Crne Gore, proizlazi da bi pravilnom primjenom materijalnog prava i prakse Evropskog suda, imajući u vidu okolnosti slučaja i činjenicu da je kršenje prava tužioca proizvelo trajne i nepopravljive posljedice, tužbeni zahtjev morao biti usvojen", piše u žalbi.

Što se tiče prvog napada na novinara, sud je utvrdio da se propusti u postupanju države i njenih organa ne ogledaju samo u dužini trajanja pretkrivičnog postupka i same istrage, već i u činjenici da je tužilaštvo saslušalo novinara tek nakon sedam godina, te da mu nije dozvolilo aktivno učešće u istrazi.

Dalje se dodaje i da je tužilaštvo takođe tek nakon sedam godina prvi put saslušalo Draška Vukovića i Dragana Labudovića, dok Nikola Božović nije nikada ni saslušan, iako ih je novinar u svojim izjavama pred Upravom policije pominjao kao osobe od kojih je dobijao prijetnje zbog novinskih članaka.

“Za ovaj sud je uočljivo i to da da prilikom izrade DNK analize nije urađen profil Labudović Dragana, kako bi se isti mogao uporediti sa DNK profilom nađenim na bejzbol palici, a s obzirom na činjenicu da je riječ o licu koje je tužilac konstantno pominjao kao nekoga ko mu je uputio prijetnje”, piše u prvostepenoj presudi.

Sud konstatuje i da se u slučaju podmetanja bombe ispod Softićevog automobila izviđaj vodi već četiri godine, bez rezultata.

"Ne treba svaka istraga da bude nužno uspješna, međutim, ona treba u principu da bude takva da može da dovede do utvrđivanja činjeničnog stanja i da dovede do identifikovanja i kažnjavanja odgovornih lica, što će reći da istraga mora biti detaljna, brza i nezavisna”, zaključuje sutkinja Milena Brajović u prevostepenoj presudi.

Iako konstatuje da su se napadi na novinara odigravali noću, u dvorištu kuće i u prisustvu njegove maloljetne djece, te da se Softić aktivno bavio temama vezanim za kriminal, sutkinja je ocijenila da je odšteta od 7.000 eura adekvatna i da bi sve preko toga predstavljalo neosnovano obogaćenje novinara.

Istraga o pokušaju ubistva Softića pokrenuta je tek sedam godina nakon što su ga dvojica muškaraca palicama tukla po glavi. Novinaru je 2014. dodijeljeno policijsko obezbjeđenje, jer je Agencija za nacionalnu bezbjednost imala saznanja da mu prijeti opasnost. Na osnovu njihovih podataka, iza napada na Softića stoje pojedini pripadnici klana Darka Šarića o čijim je nezakonitim poslovima pisao. Ubrzo nakon što je podnio tužbu protiv države, policijsko obezbjeđenje mu je ukinuto, sa obrazloženjem da više nije ugrožen.

Država traži da sud odbije tužbeni zahtjev novinara

I država se, prema saznanjima “Vijesti”, žalila na presudu Softiću, tražeći da se tužbeni zahtjev novinara odbije.

Zastupnici države su se i u toku postupka pozivali na to da država nije odgovorna zato što u bjelopoljskom Višem državnom tužilaštvu i beranskom Osnovnom tužilaštvu, u postupcima pokušaja ubistva i bombaškog napada na novinara, dokazi koji su prikupljeni nijesu dovoljni za krivično gonjenje nalogodavaca i napadača tih događaja.

Zbog nedostatka dokaza Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju obustavilo je istragu zbog pokušaja ubistva Softića od prije više od devet godina, dok Osnovno državno tužilaštvo još izviđa ko je prije skoro četiri godine postavio bombu pored automobila novinara...

Bonus video: