Katnić o "državnom udaru": Ostavka ako tužilaštvo ne dođe do nivoa koji se zakonom očekuje

"Kako naš narod kaže, bez ikakakve asocijacije, ako laže koza rog ne laže, e ovdje imamo rog koji je materijalna činjenica i mimo toga se ne može. Moj rad je javan u tom predmetu kao i u svakom drugom"
62 pregleda 51 komentar(a)
Milivoje Katnić, Dragan Koprivica, Foto: CDT
Milivoje Katnić, Dragan Koprivica, Foto: CDT
Ažurirano: 06.11.2017. 18:09h

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je da će podnijeti ostavku, ako tužilaštvo u slučaju pokušaja "državnog udara" ne dođe do onog nivoa koji se od njega zakonom očekuje. Katnić je na okruglom stolu, koji je organizovao Centar za demokratsku tranziciju (CDT), najavio i izmjene Zakona o SDT-u.

"Uspjeh borbe protiv korupcija i kriminala zavisi od pravne kulture, efikasnosti institucija, ali i sposobnosti lica koja obavljaju funkcije, kazao je Katnić, a prenosi portal RTCG.

Katnić je poručioi da bi rezultati SDT-a bili bolji 30 do 40 odsto, da imaju bolje uslove za rad.

"Naš pravni sistem je usklađen sa najboljim praksama savremenog svijeta", kazao je Katnić.

Sve što tužilaštvo radi je, kako kaže Katnić u skladu sa zakonom i principima.

"I da hoću, ne bih mogao zloupotrebljavati pravo, a da to ne bude otkriveno", poručio je glavni specijalni tužilac.

"Kako naš narod kaže, bez ikakakve asocijacije, ako laže koza rog ne laže, e ovdje imamo rog koji je materijalna činjenica i mimo toga se ne može. Moj rad je javan u tom predmetu kao i u svakom drugom. Ako tužilaštvo ne uspije do onog nivoa da dođe koji se od njega zakonom očekuje, ja ću kao glavni specijalni tužilac odmah podnijeti ostavku. U tom predmetu je devet osoba priznalo krivicu i to je činjenica", poručio je Katnić.

Katnić je najavio i izmjene Zakona o SDT-u, prijedog je već dostavljen Ministarstvu pravde, a izmjenama se pristupilo zbog preširoko postavljenih nadležnosti SDT-a.

"Treba mijenjati zakonsko rješenje koji se odnosi na javne funkcionere, i to ne predstavlja veliki tehnički problem", kazao je Katnić, a CDT objavio na Tviteru.

"Tužilašvo u Crnoj Gori je samostalan i jedinstven organ", kazao je Katnić.

Bonus video: