Žabljak: Održana šestodnevna radionica "Stećci srednjovjekovni nadgrobni spomenici"

Cilj skupa je da se nađe zajednički metod konzervacije, shodno pravilima UNESCO, kaže Milica Martić iz ministarstva kulture Crne Gore koje je, uz organizaciju Narodnog muzeja Crne Gore, pokrovitelj ove radionice
1 komentar(a)
Žabljak radionica, Foto: Obrad Pješivac
Žabljak radionica, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 06.11.2017. 12:56h

Šestodnevna konzervatorska radionica „Stećci srednjovjekovni nadgrobni spomenici“, održava se na Žabljaku uz prisustvo stručnjaka različitih profila iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Cilj skupa je da se nađe zajednički metod konzervacije, shodno pravilima UNESCO, kaže Milica Martić iz ministarstva kulture Crne Gore koje je, uz organizaciju Narodnog muzeja Crne Gore, pokrovitelj ove radionice.

"Želimo nastaviti uspješnu konzervatorsku saradnju započetu 2012. godine nominacijom stećaka iz ovih država za upis u UNESCO listu svjetske baštine. Među njima su dva lokaliteta na području Žabljaka i jedan na području Plužina koji su ambijentalno i kulturološki veoma interesantni. Na skupu našu državu predstavljaju stručnjaci iz Centra za konzervaciju i arheologiju, Uprave za zaštitu kulturnih dobara i Narodnog muzeja a predavač na skupu je UNESCO ekspert Simon Warracak", kaže Martić.

Martić je kazala da će se praktičnoj realizaciji konzervacije ovih lokaliteta pristupiti kad se uradi konzervatosrski projekat.

"U Crnoj Gori nije vršeno arheološko i antropološko iskopavanje pa su nam potrebna dobra iskustva. Lokacije na Žabljaku su dobro sačuvane u izvornom obliku zahvaljujući običajima i kulturi ovog naroda jer je u tradiciji da ne valja dirati u nečije grobove. Povoljno je i to što ti lokaliteti nijesu uzurpirani savremenim intervencijama", kazala je Martić.

Bonus video: