Vrijeme je za šipurak koji sadrži više vitamina C od limuna, paprike i narandže zajedno

Ljekoviti šipurak smatra se odličnim preventivnim sredstvom protiv Alcajmerove bolesti, raznih vrsta kancera, srčanih bolesti, artritisa i mnogih drugih oboljenja od kojih pate starije osobe
154 pregleda 3 komentar(a)
Šipurak, Foto: Shutterstock.com
Šipurak, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 06.11.2017. 16:14h

Jesen je pravo vrijeme za berbu šipurak koji sadrži više vitamina C od limuna, paprike i narandže zajedno, a odličan je za pripremanje čaja, pekmeza, sirupa, likera i sličnih proizvoda.

Crveni plodovi koji uglavnom rastu u velikim grmovina na rubovima šuma su, osim vitaminom C, bogati i vitaminima P, B12, B2, B1, K, A te karotenom koji podstiču prirodnu otpornost organizma.

Šipurak je odličan za liječenje raznih oboljenja. Redovnom upotrebom čaja od šipuraka osiguraćete organizmu optimalnu količinu vitamina C koja će spriječiti zimske prehlade i infekcije. Ovaj ljekoviti napitak je najefikasniji i najjeftiniji način da tokom zime organizam učinite otpornijim na prehladu unošenjem askorbinske kiseline. Šipurak možete koristiti i prilikom skidanja povišene temperature te liječenja gripe.

Marmelada i pekmez su najtraženiji proizvodi od šipuraka. Ipak, njihova priprema je prilično zahtjevna jer je šipurak iznutra pun sjemenki i bodljikavih dlačica. Međutim, mnogi kažu kako se vrijedi potruditi. Postoje brojni recepti za pripremu poslastica od šipuraka, a svaki uključuje pasiranje plodova nekoliko puta kako biste se u potpunosti riješili sjemenki i dlačica.

Plodovi šipuraka mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, šipurak reguliše varenje, a pektin vezuje otpadne materije u crijevima. Budući da se u te materije ubrajaju i masti, to direktno utiče na nivo holesterola.

Prema istraživanjima ljekara, punicalagini iz šipuraka, koji su glavni izvor antioksidativnog djelovanja, pogoduju zdravlju srca i krvnih žila. Za podizanje imuniteta i prevenciju zdravstvenih poremećaja stručnjaci preporučuju konzumiranje 2,5 decilitra svježe istisnutog ili kvalitetnog kupovnog soka od šipka svaki dan. Sok od šipka jedan je od najzdravijih napitaka jer ima snažno antioksidativno dejstvo, jače čak i od crnog vina i zelenog čaja.

Ljekoviti šipurak smatra se odličnim preventivnim sredstvom protiv Alcajmerove bolesti, raznih vrsta kancera, srčanih bolesti, artritisa i mnogih drugih oboljenja od kojih pate starije osobe. Zbog malog broja kalorija, preporučuje se i gojaznim osobama.

Crveni plodovi šipuraka mogu se naći u šumama već u oktobru, a najbolje ih je brati nakon prvog mraza kad omekšaju. Uvijek treba birati krupne i zdrave plodove koje morate dobro osušiti nakon berbe, prenosi klix.ba.

Bonus video: