UKAZANO NA VAŽNOST PREVENTIVNIH PREGLEDA I SAMOPREGLEDA

Mjesec borbe protiv raka dojke: Održana radionica za pripadnice romske populacije

Budući da bi svaka ženska osoba poslije 20. godine života trebalo da sama pregleda dojke jednom mjesečno, studenti pete godine Medicinskog fakulteta pokazali su ženama iz kampa na Koniku kako da urade samopregled
117 pregleda 1 komentar(a)
Radionica karcinom dojke, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Radionica karcinom dojke, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 26.10.2017. 13:54h

Povodom 24. oktobra Svjetskog dana borbe protiv raka dojke, Institut za javno zdravlje organizovao je radionicu za pripadnice romske populacije iz kampa Konik. Budući da ova zloćudna bolest prijeti svim ženama još jednom je ukazano na važnost preventivnih pregleda i samopregleda dojki.

Serveta Hasani i Mevljuda Gaši učile su kako da osluškuju svoje tijelo i na koji način mogu prepoznati promjene.

"To je nama mnogo važno jer mi prije nijesmo znali šta znači rak i bolest od dojke. Evo bili smo u bolnici, snimali smo, dali su nam mnoge ideje, ovo mnogo znači za naše zdravlje, kako da se ponašamo i kako da znamo da se same pregledamo" kaže Serveta.

"Žene treba da znaju, svaka žena treba da bude svjesna i da je zaineteresovana za svoje zdravlje, da bude pažljiva i da sluša instituciju koja priča. Da zna kako da se čuva i da vodi računa o svom zdravlju", rekla je Mevljuda.

Budući da bi svaka ženska osoba poslije 20. godine života trebalo da sama pregleda dojke jednom mjesečno, studenti pete godine Medicinskog fakulteta pokazali su ženama iz kampa na Koniku kako da urade samopregled.

"Što se tiče jedne ugrožene populacije našeg društva, koje i nijesu bile toliko upućene u samu problematiku najviše su bile zaineteresovane za sami pregled, način pregleda njihovih dojki" kazao je Aleksa Bastić.

"Njih je najviše intersovalo kako bi one mogle same da se pregledaju kako bi preventivno i na vrijeme otkrile rak dojke, Takođe interesovale su se i kako bi mogle da smanje krvni pritisak, kako bi mogle da poboljšaju svoje zdrastveno stanje. Tako da, kao i sve žene, imale smo mnogo tema za razgovor", dodaje Aleksandra Fatić.

Kko bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost ove zločudne bolesti i podigla svijest o značaju prevencije i ranog otkrivanja, Institut za javno zdravlje i Crveni krst organizovali su radionicu za pripadnice romske populacije.

"Željeli smo da se posebno osvrnemo na ove žene u Kampu sa kojima mi inače imamo jako dobru saradnju, i smatramo da je jako važno da se žene nauče kako da čuvaju svoje zdravlje. Mi težimo da ih osposobimo da povećaju kontrolu nad svojim zdravljem i da ga unaprijede", kazala je prof. dr Agima Ljaljević iz Instituta za javno zdravlje.

"Pošto je mjesec oktobar mjesec prevencije raka dojke, svake godine smo imali i preglede i predavanja da bi žene Romkinje mogle da prepoznaju simptome raka dojke, kako bi se javile svom izabranom doktoru za liječenje" kaže Milka Žižić iz Crvenog krsta.

U strukturi oboljenja žena od teških bolesti, rak dojke zauzima prvo mjesto, zato je važno znati da su redovni pregledi, koji su besplatni i dostupni svima, jedini pouzdan i efikasan način očuvanja zdravlja. 

Preporučujemo za Vas