Pacijenti mjesecima čekaju na pregled kod gastroenterologa u KC

Direktor Interne klinike dr Sreten Kavarić ističe da se mnogi građani kojima je zakazan pregled uopšte ne pojave i samim tim zauzimaju mjesto drugima
640 pregleda 2 komentar(a)
Klinički centar, Foto: Screenshot (YouTube)
Klinički centar, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 24.10.2017. 10:33h

Pacijenti koji imaju problema sa organima za varanje već neko vrijeme ne mogu doći na red za prvi pregled kod gastroenterologa u Kliničkom centru, jer izabrani ljekari u sistemu centralnog zakazivanja nemaju otvorenih termina.

Direktor Interne klinike dr Sreten Kavarić ističe da su gastroenterolozi, njih pet, za prvih 10 mjeseci obavili više od 10 hiljada pregleda i intervencija. Pored svakodnevnog posla organizuju i dopunske ambulante kako pacijenti ne bi čekali na prvi pregled, te stoga smatra da problem nije u Kliničkom centru.

"Očigledno je da osim KC participiraju i oni koji se nalaze u primarnoj zdrv. zaštiti. Najveći problem očigledno odkad je počelo centralno zakazivanje pripada građanima odnosno pacijentima. Podaci svakodnevno govore o tome da građani ne dolaze na zakazane preglede, tim se umanjuje mogućnost da oni kojima je stvarna potrebno dobiju termin na vrijeme. To je jedno od značajnih objašnjenja. Između 30 do 70% građana ne dođu na pregled", kazao je Kavarić.

Direktor Doma zdravlja Podgorica, Nebojša Kavarić, ističe da se u podgoričikim domovima zdravlja dnevno pregleda oko osam hiljada građana, te da se se svaki osmi uputi u Klinički centar.

"Znamo za ideju da bi se najveći broj tih pacijenata mogao možda ili makar do 30% ili 40% zbrinuti u primarnoj zdravstvenoj zaštiti da ne dolazi u KC. Da. Mi smo to doživjeli i smatramo kao vrlo kvalitetan predlog kolega sa drugog i trećeg nivoa da se primarna zdr.zaštita dopuni sa raznim dijagnostičkim procedurama koje postoje samo u KC ne u domovima zdravlja", kazao je Nebojša Kavarić.

Osim gastroenterologa izabrani ljekari ne mogu napisati uput ni za reumatologa ali ističu da će, dok se ne otvore slobodni termini, pacijenti dobiti neophodnu pomoć dijagnostiku i tretman, koliko je moguće, u okviru primarne zaštite.

Bonus video: