Namirnice koje uklanjaju bol iz želuca i probavnog sistema

Crni biber prirodni je lijek koji se koristi u kineskoj medicini već stotinama godina. Sadrži piperin koji se smatra analgetikom, a povećava i apsorpciju hranjivih supstanci u organizmu
907 pregleda 0 komentar(a)
nana, Foto: Shutterstock
nana, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.07.2018. 14:00h

Da biste riješili probleme u želucu i probavnom sistemu, ne morate piti tablete. Okrenite se svom stalku sa začinima i čajevima te na prirodan način riješite bol, piše Dnevnik.hr.

1. Kurkuma (Curcuma longa)

Najbolja za: bolove u stomaku, sindrom iritabilnih crijeva i depresiju

To je začin koji oboji svako jelo u lijepu žutu boju. Glavni je sastojak kurkumin, koji ima antiupalne karakteristike. U jednoj studiji pokazalo se da kurkumin uklanja bol u predjelu želuca jednako dobro kao ibuprofen.

Druga studija pokazala je da smanjuje simptome sindroma iritabilnih crijeva i upale za 50 posto, a pokazala se efikasnom i u suzbijanju depresije.

Kako je uzimati: Dodajte pola čajne kašičice toga začina u hranu svaki dan, a posebno uz jela koja sadrže masnoću i crni biber jer ti sastojci potiču njenu apsorpciju

Budite oprezni: Patite li od dijabetesa, porazgovarajte sa svojim doktorom prije nego što uvrstite kurkumu na jelovnik. U kombinaciji s lijekovima za dijabetes možete spustiti šećer na vrlo niske nivoe.

2. Crni biber(Piper nigrum)

Najbolji za: bolove u želucu, probavne probleme, pa čak i artritis

Crni biber prirodni je lijek koji se koristi u kineskoj medicini već stotinama godina. Sadrži piperin koji se smatra analgetikom, a povećava i apsorpciju hranjivih supstanci u organizmu.

Kako ga uzimati: Svježe samljeveni crni biber dodajte svom ručku ili večeri kako biste bili sigurni da dobijate maksimum korisnih supstanci iz njega.

Budite oprezni: Piperin može usporiti razgradnju nekih ljekova za bolesti srca i probleme s epilepsijom, pa svakako porazgovarajte s doktrom ako planirate uzimati veće količine crnog bibera.

3. Nana (Mentha piperita)

Najbolja za: gastritis i opuštanje grčeva u crijevima.

Članak objavljen u časopisu Journal of Gastroenterology iz 2014. godine pokazao je da nana odličan lijek protiv grčeva i bolova u crijevima jer sadrži mentol i menton koji prirodno opuštaju.

Kako je uzimati: Jednu čajnu kašičicu sušene nane u listićima prelijte s 200 mililitara vruće vode. Pustite da tako odstoji 10 minuta, procijedite tečnost i pijte taj čaj tri puta dnevno između obroka.

Budite oprezni: Nana može pogoršati žučne kamence i simptome osoba koji pate od gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB), pa porazgovarajte sa svojim doktorom ako imate takvih tegoba, prenosi Radio Sarajevo.

Bonus video: